De Groene Amsterdammer

Sluiten

De CIA versus Donald Trump

‘Agent van Rusland’

In de loopgravenoorlog tussen Amerika’s toekomstige president en de inlichtingendiensten gaat het er hard en rancuneus aan toe. Gelukkig voor de veiligheidsbewakers is er nog het Congres.

door Bob de Graaff

Afgelopen donderdag verklaarde Donald Trump dat hij een groot fan is van het Amerikaanse inlichtingenwerk. Als er een andere indruk was ontstaan, was dat de schuld van de media, die volgens hem weer eens hadden gelogen. In werkelijkheid heeft de aanstaande president en opperbevelhebber van de Verenigde Staten zich ontpopt tot de grootste cynicus van de Amerikaanse inlichtingengemeenschap.

De confrontatie tussen beide duurt al vijf maanden. Het begon in juli vorig jaar. Trump had zijn nominatie als kandidaat van de Republikeinse partij op zak. En toen deed hij twee dingen die de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsautoriteiten tot op het bot raakten. Ten eerste zette hij de ouders van kapitein Humayun Khan, die in 2004 in Irak was gesneuveld, op een verschrikkelijke manier in de hoek, nadat vader Khan met zijn vrouw aan zijn zijde het partijcongres van de Democraten had toegesproken. Onverteerbaar volgens velen voor de mogelijk aanstaande opperbevelhebber van het land. Tegelijkertijd reageerde Trump op eerste berichten dat Rusland verantwoordelijk was voor het hacken van de Democratische partij met de oproep aan Rusland ook nog even de ontbrekende e-mails van zijn rivale Hillary Clinton te hacken en openbaren. Dit leek op uitlokking van spionage. Grapje, zei Trump later.

Maar het kwaad was geschied. Michael Morell, plaatsvervangend hoofd van de cia tussen 2010 en 2012, werd vanaf begin augustus officieus woordvoerder van het verontwaardigde intelligence-establishment en hij nam geen blad voor de mond. Hij noemde Trump een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid wegens zijn megalomanie, zijn ­lichtgeraaktheid, het koersen op intuïtie in plaats van feiten, zijn onvermogen te luisteren en zijn gebrek aan respect voor het recht. Volgens Morell had de Russische president Poetin als oud-kgb’er de karakterdefecten van Trump handig ­uitgebuit door de loftrompet over hem te steken. In de inlichtingenwereld noemen we iemand als Trump een onbewuste agent van Rusland, aldus Morell.

Problemen met inloggen?