De Groene Amsterdammer

Sluiten

Terrorismebestrijding in Nederland en België

De Belaagde Landen

In de nasleep van de aanslagen in Brussel beweren Nederlandse media en deskundigen dat België het bij de terrorismebestrijding minder goed doet dan Nederland. Die claim is op z’n minst voor relativering vatbaar.

door Bob de Graaff

Met de Belgische terrorismebestrijding is veel mis. Dat was de algemene conclusie van Nederlandse nieuwsduiders na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Terwijl het Nederlandse journaal zelden aandacht besteedt aan het buurland (omgekeerd is dat anders) werden na de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek de Brusselse gemeenten Molenbeek en Schaarbeek een begrip aan menige Hollandse koffietafel. En masse interviewden Nederlandse media opeens Belgen en steevast was er de vraag of de Belgische overheid het eigenlijk niet aan zichzelf te wijten had, omdat Brussel nu eenmaal zes politiezones en negentien burgemeesters telde. Bovendien hadden de autoriteiten geen grip meer op wijken als Molenbeek, zodat dit deel van ‘Bruxellistan’ wel hét broeinest van gewelddadige moslimextremisten moest worden.

Dat Salah Abdeslam, betrokken bij de aanslagen in Parijs van november 2015, vier maanden op vrije voeten kon blijven en ten slotte opgepakt werd in ‘zijn eigen’ Molenbeek sprak volgens velen boekdelen. Alsof Osama bin Laden zich niet bijna tien jaar schuil had weten te houden voor de Amerikanen en de Bosnisch-­Servische leider Radovan Karadzic niet dertien jaar uit handen van de internationale gemeenschap had kunnen blijven.

De analisten zagen even de vernuftige ver­ijdeling over het hoofd van een terroristische actie in Verviers in januari 2015, waarbij een groep terroristen werd opgepakt. Media trokken een rechte lijn tussen de schietpartij van mei 2014 in het Joods Museum in Brussel en de gebeurtenissen van 22 maart 2016, onderweg de betrokkenheid van Belgische staatsburgers bij de aanslagen in Parijs van 13 november 2015 aanstippend. Het was alsof over Nederland gezegd zou worden dat het beleid over-all slecht was geweest omdat eerst Theo van Gogh was vermoord, daarna leden van de Hofstadgroep met granaten naar de politie hadden gegooid, met Kerstmis 2009 een Nigeriaan met een onderbroekbom vanaf luchthaven Schiphol was vertrokken om een aanslag boven Detroit te plegen en diverse Belgische verdachten van terrorisme op Nederlands grondgebied waren geweest.

Problemen met inloggen?