De Groene Amsterdammer

Sluiten

Onderzoek - Hoe mededinging de polder ontwricht

Doodsbang voor de marktmeester

‘Het mag niet van de ACM.’ Dwars tegen de publieke opinie in dwarsboomt de Autoriteit Consument en Markt afspraken voor meer dierenwelzijn, minder vervuiling, eerlijke lonen of minder bureaucratie. Wie is die oppermachtige, maar onbekende toezichthouder?

door Femke Awater, Koen Haegens & Pamela Kalkman

beeld Kamagurka

Apetrots staan ze op een rij, de ceo’s van de drie grootste Nederlandse banken. Naast hen een groot, wit bord. Straks mogen ze daar, voor het oog van talrijke camera’s, samen met ministers en maatschappelijke organisaties hun handtekening op zetten.

De boodschap valt niet te missen. Hier in de Haagse Nieuwspoort gebeurt op deze oktoberdag iets bijzonders. De Nederlandse banken die lang zijn beticht van blind graaien, beloven zich te gaan inzetten voor een betere wereld. Het convenant dat daarvoor vandaag ondertekend wordt, staat vol goede voornemens. Voorbij is de tijd dat banken zomaar geld staken in sectoren waar mensenrechten worden geschonden, van palmolie tot cacao tot goud.

Alle ondertekenaars lijken tevreden. De banken natuurlijk, maar ook de rest van de brede coalitie: ngo’s, vakbonden, zelfs de overheid. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem prijst de banken nadrukkelijk ‘voor de dappere stap die zij zetten’. Jacqueline Cramer, die namens de Sociaal Economische Raad (ser) het proces faciliteerde, noemt het convenant een ‘eerste stap in een nieuwe periode in de strijd tegen mensenrechtenschendingen’.

Problemen met inloggen?