De Groene Amsterdammer

Exclusief

De Groene Amsterdammer jaargang 2016 nummer 39

Iedereen

Doudnathumb

Biochemicus – Jennifer Doudna

Pionier met moreel besef

door Jop de Vrieze

Structuurbiologe Jennifer Doudna is dolblij dat ze de Heinekenprijs níet krijgt voor de doorbraak die haar beroemd maakte, maar voor haar baanonderzoek naar de structuur en de werking van rna-moleculen en rna-eiwit-complexen. ‘Mijn onderzoek naar rna is namelijk de kern van mijn werk, dus het betekent veel voor me dat het nu wordt gehonoreerd.’ Vanavond en vrijdag houdt ze haar KNAW Heineken Lectures.

Lezen

Susannathumb

Opera - Le nozze di Figaro

Susanna’s bruiloft

door Max Arian

Vanavond wordt de laatste uitvoering van Le Nozze di Figaro live uitgezonden vanuit het Nationale Opera & Ballet  - via Facebook en de website The Opera Platform. 'We zien hoe elk personage zijn eigen strategie heeft om te proberen zijn of vooral ook haar doel te bereiken, maar ook hoe al die strategieën onderling botsen en voor alle partijen onverwachte resultaten opleveren. Niet alleen Mozarts hartveroverende muziek, maar ook het intelligente en gecompliceerde libretto van Lorenzo da Ponte komt glashelder over.'

Lezen

Georgina-mace-jussi-puikonen-origineel_20-1

Ecoloog Georgina Mace

Zorgen om de Indische oorgier

door Jaap Tielbeke

 
De campagnes van natuurorganisaties worden gedomineerd door charismatische uitstervende dieren. Maar een objectieve methode om vast te stellen wanneer een soort ‘bedreigd’ wordt, ontbrak lange tijd. De standaard die ecoloog Georgina Mace ontwikkelde zette de discussie over natuurbehoud op z’n kop.

Lezen

Thumbsprookjes

Bescherming van cultureel erfgoed

Sprookjes maak je niet kapot

door Pieter van Os

Ahmad al-Faqi al-Mahdi is vandaag veroordeeld tot een celstraf van negen jaar, voor het vernietigen van historisch erfgoed in Timboektoe. ‘Jurisprudentie waar de "beschaafde wereld" met smart op zit te wachten,’ schreven de kranten. Die term impliceert dat het bij de bestraffing van iconoclasme om een eenvoudig dispuut gaat: wij versus een paar barbaren. Maar dat is natuurlijk maar de vraag.

Lezen

Xala

De vijf beste boekverfilmingen ooit, volgens Annelies Verbeke

Het boek op het doek

door Roos van Hennekeler


‘Het lijkt alsof de literaire wereld steeds meer beïnvloed raakt door de Angelsaksische stijl.' De Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke was jurylid tijdens het Film by the Sea-festival: een filmfestival dat volledig draait om boekverfilmingen. 'Er zijn fantastische Engelse en Amerikaanse romans en films, maar er zijn gewoon nog heel veel andere manieren om een verhaal te vertellen.' De vijf beste boekverfilmingen aller tijden, volgens Annelies Verbeke - uit Japan, Senegal, Duitsland en natuurlijk ook Amerika.

Lezen

Wachtwoord toesturen Problemen met inloggen?