De Groene Amsterdammer

Exclusief

De Groene Amsterdammer jaargang 2014 nummer 4647
Groene_jaartallen_groot2

Proloog - bij deze dubbeldikke special

Afscheid van een tevreden natie

door Xandra Schutte

Het is nauwelijks meer voor te stellen hoe tevreden Nederland eind jaren negentig was met zichzelf. vvd-leider Frits Bolkestein stelde dat een land zich gelukkig mag prijzen als de politiek saai is. De politieke tegenstellingen waren opgelost toen liberalen en sociaal-democraten in 1994 samen gingen regeren – het politieke debat beperkte zich hoofdzakelijk tot koopkrachtplaatjes, en die zagen er in de loop der jaren steeds florissanter uit. Het bestuur van het land was van ­degelijke snit; Nederland was ‘af’.

Lezen

Iedereen

Pastedgraphic-1722

Een kantoorlandschap dat beweging uitlokt

door Yvonne Zonderop

We weten het stiekem wel – ook al willen we het niet toegeven – maar zitten is echt heel slecht voor de gezondheid. Sitting is the new smoking, zeggen ze in de VS, en daarmee is geen woord te veel gezegd. Je kunt nog zoveel sporten, maar wie hele dagen op een stoel achter een bureau zit, gaat simpelweg eerder dood dan wie werkend staat of beweegt. Onze manier van werken bedreigt heel letterlijk ons leven.

Lezen

Groene_20011

Overzicht 2001

Rous door, treur niet

door Joost de Vries

beeld Milo

Onze special 'Afscheid van een tevreden natie' vertelt de recente geschiedenis van Nederland aan de hand van portretten. We zijn aangeland in 2001. Joost de Vries geeft een korte inleiding, daarna volgen profielen van Haci Karacaer, Leon de Winter, Wim Kok en zorgpionier Jos de Blok.

Lezen

Packer2

Epiloog - George Packer, auteur van De ontluistering van Amerika

Op zoek naar de Apocalyps

door Mars van Grunsven

Onze special 'Afscheid van een tevreden natie' vertelt de recente geschiedenis van Nederland aan de hand van portretten. In dit speciale nummer staan we stil bij de grote sociale, politieke en economische omwenteling die Nederland sinds 1982 heeft doorgemaakt. Dat doen we niet met cijfers en analyses, we doen het niet als gedistantieerde historici, we doen het door verhalen over bekende en onbekende Nederlanders te vertellen. Bij de experimentele vorm van dit nummer – een mozaïek van levensverhalen – hebben wij ons laten inspireren door het magistrale boek The Unwinding: An Inner History of the New America van The New Yorker-journalist George Packer. Daarin presenteert hij in chronologische volgorde journalistieke verhalen over uitzonderlijke en gewone Amerikanen die de grote geschiedenis weerspiegelen. Lees hier het interview met George Packer.

Lezen

Wachtwoord toesturen Problemen met inloggen?