De Groene Amsterdammer

Exclusief

De Groene Amsterdammer jaargang 2014 nummer 16

Iedereen

Img_napoleon

Tips van onze kunstcritici

Een selectie uit het kunstaanbod van de week door onze critici. Met onder meer: het tentoonstellingsprogramma van de Hermitage tot 2020, een portret van Martin Bril door Coen Verbraak en Paaspop.

Lezen

Ewald500

Economie

Stabiliteit

door Ewald Engelen

De crisis heeft nieuwe helden gebaard. Trichet en Draghi, Bernanke en Yellen, King en Carney – sinds september 2008 zijn zij de relatieve anonimiteit van Bazel, Bretton Woods en Jackson Hole ontstegen en internationale sterren geworden. Mario Draghi is de redder van de euro, Ben Bernanke de held van de VS, terwijl Mark Carney is uitgegroeid tot Brits mode-icoon.

Lezen

Thumbgot

Game of Thrones

Aflevering 2 – The Lion & The Rose

door Joost de Vries, Wiegertje Postma, Nina Polak

Laat ik er opnieuw mee beginnen dat als u dit leest, en u heeft de aflevering van afgelopen week nog niet gezien, en u wilt die wel gaan zien en wilt niet dat de clou wordt verklapt: houd dan nu op met lezen. Nu. Want mijn lieve hemel: er gaat best wel eens iemand dood in Game of Thrones, niemand is veilig, maar dat zo’n belangrijk personage zo vroeg in het seizoen zo pijnlijk heerlijk crepeert, dat is een unicum.

Lezen

Nietmeerzonderjou

Naakt

door Nadia Ezzeroili

Ik heb me eens naakt laten fotograferen. Een jaar geleden, door twee vriendinnen. Dat kwam door Amina Tyler, een jonge Tunesische vrouw die diezelfde week het wereldnieuws haalde. Ze had uit protest tegen vrouwenonderdrukking teksten als ‘fuck your morals’ op haar naakte bovenlijf geschilderd, maakte daar foto’s van en gooide die op internet. Tyler verdween vervolgens van de radar: ze werd bedreigd en later gearresteerd.

Lezen

Commentaar-16-2014_bim_2c-bam_2c-bom

Commentaar

Bim, bam, bom

door Margreet Fogteloo

beeld Milo


De Eerste Kamer legt deze week de laatste hand aan de procedure voor het wetsvoorstel ‘Huis voor klokkenluiders’ dat eind 2013 werd aangenomen door de Tweede Kamer. Ondertussen stelde Arthur Gotlieb in stilte de misstanden binnen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op schrift en pleegde hij nadat hij zijn rapport had overhandigd aan zijn baas suïcide. 

Lezen

Vlag_amerika

Amerikaanse politiek nog meer te koop

door Bas den Hond

Boston – Als je geld hebt en passie voor de politiek, kun je sinds vorige week in de VS een stuk makkelijker je invloed laten gelden. Het Hooggerechtshof heeft een streep gehaald door het maximumbedrag van negentigduizend euro dat iemand voor een bepaalde verkiezing aan een partij kan schenken.

Lezen

Muziekcrop

Johnny Cash

Cash met een beat

door Leon Verdonschot


Weinig voelt onrechtvaardiger dan dat een artiest pas na zijn dood de erkenning krijgt die hij verdient. Of wellicht dit: de artiest die na zijn dood succes krijgt met het verkeerde werk. De rechten van het werk van Tupac en Jeff Buckley werden na hun dood beheerd door hun moeder. 

Lezen

Wachtwoord toesturen Problemen met inloggen?