De Groene Amsterdammer

Exclusief

De Groene Amsterdammer jaargang 2015 nummer 4

Iedereen

Ub_maastricht_-_nieuhof_1665_-_p_53_conterfeytsel_oude_onder-koning33

China en Nederland: wederzijdse fascinatie en culturele uitwisseling

door Thijs Weststeijn

Onder het thema ‘CHINA here’ vindt tussen 28 en 31 januari de nieuwste editie van het AAA Festival plaats. Het festival haalt China naar Nederland, onder meer in de persoon van componist Tan Dun. Thijs Weststeijn, verbonden aan het Centrum voor Erfgoed en Identiteit aan de UvA, schrijft in zijn begeleidende essay dat die ontmoeting niets nieuws is onder de zon. Wederzijdse fascinatie gaat terug tot in de zeventiende eeuw.

Lezen

Film-23

Birdman heeft wél antwoorden

door Gawie Keyser

Twee theatermakers kampen met een psychose, de een ziet het gezicht van de dood in de vorm van een beeldschone blondine, de ander neemt zijn alter-ego te pas en te onpas waar en weet niet goed of hij die – het is de gevederde superheld Birdman – moet haten of liefhebben.

Lezen

Foto-433

De groeiende kloof tussen Palestijnen binnen en buiten de bezette gebieden

Palestijnse vluchtelingen in Libanon voelen zich steeds meer buitenspel gezet

door Nora Stel

In Libanon wonen ongeveer 400.000 Palestijnse vluchtelingen. Zij vrezen dat hun recht op terugkeer naar Palestina opgeofferd wordt in ruil voor erkenning van de Palestijnse Staat in wording. Nora Stel onderzocht de last van langdurig slachtofferschap en de visie van een nieuwe generatie Palestijnse vluchtelingen.

Lezen

Wachtwoord toesturen Problemen met inloggen?