De Groene Amsterdammer

Exclusief

De Groene Amsterdammer jaargang 2016 nummer 43

Iedereen

Mermaid_20300dpi

Zondag 20 november, 10 – 22 uur

De Groene-dag op idfa

De Groene Amsterdammer is dit jaar voor het eerst mediapartner van documentaire filmfestival Idfa, van 16 tot en met 27 november in Amsterdam. Speciaal voor lezers organiseren we op zondag 20 november in Pathé De Munt de Groene-dag, waarop door de redactie geselecteerde documentaires worden vertoond. Van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds: acht films die op het festival in première gaan - begeleid door interviews en inleidingen.  

Lezen

Anp-45503630

Onderzoek - In de greep van ijs en vastgoed

Amsterdam als koelkastmagneetje

door Floor Milikowski

Burgemeester Van der Laan heeft dinsdagavond aangekondigd dat Amsterdam serieuze maatregelen gaat treffen om de toestroom van toeristen in te dammen. Hij zei te begrijpen dat de alsmaar toenemende drukte een zegen voor ondernemers is, maar stelde dat ze tevens een grote bron van ergenis vormt voor bewoners van de stad. Van der Laan gaf aan dat hij onder andere de wet wil aanpassen om het weren van de zoveelste toeristische ijs- of wafelwinkel mogelijk te maken.

Lezen

Essay159953729

Afrekenen met de innerlijke gastvrouw

Iemand nog wat drinken?

door Marja Pruis

Nederland zakte dit jaar met drie plekken naar de 16e plaats op de gendergelijkheidslijst. Voor hetzelfde werk krijgt een vrouw gemiddeld 68 procent van het salaris van de man en vrouwen bekleden minder topfuncties in het bedrijfsleven. Waarom laat die economische gelijkheid zo lang op zich wachten? Een tijdje terug schreef Marja Pruis over het hostess-syndroom: mannen schrikken er niet voor terug om uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit; vrouwen luisteren, ook al weet zij beter.

Lezen

Vv5

Het hipsterwezen, een onbegrepen generatie en de eenzaamheid van muurbloemen

Masterclass: Film & Leven

door Caspar Stalenhoef, Jurre Plantinga, Jenny Velthuys, Claire Hoogakker, Rolien Sandelowsky & Jeroen van Wijhe.


In de Masterclass Film & Leven zoeken cursisten onder leiding van Gawie Keyser naar nieuwe manieren om over film te schrijven. Ze schrijven kritische beschouwingen over films die te zien zijn in het programma Looking for America, over de onafhankelijke Amerikaanse cinema, tot 21 december in Filmmuseum EYE. Deze week: over slackers en dorks, hipsters en clerks, over levenslessen voor een onbegrepen generatie.

Lezen

Wachtwoord toesturen Problemen met inloggen?