De Groene Amsterdammer

Exclusief

De Groene Amsterdammer jaargang 2016 nummer 39

Iedereen

Insel

Kunst & leven - Alles draait om Erik

Een solitaire bij

door Arjan Reinders

Vandaag gaat de eerste buitenlandse overzichtstentoonstelling van kunstenaar Erik Van Lies­hout van start, in het Brusselse centrum voor hedendaagse kunst Wiels - onder de naam The Show Must Ego On. 'Met een genadeloze eerlijkheid houdt Van Lieshout zijn eigen tekortkomingen als mens en als kunstenaar tegen het licht. Daarbij laat hij ons erg dichtbij komen, zo dichtbij dat het regelmatig ongemakkelijk wordt.'

Lezen

Nina-weijers-zw-02

Wie zegt het?

door Niña Weijers


In haar kleine novelle De ambassade van Cambodja voert Zadie Smith Fatou ten tonele: een migrant uit Ivoorkust die in het Londense Willesden is terechtgekomen en daar bij de Pakistaanse familie Derawal te werk is gesteld als schoonmaakster.

Lezen

Schermafbeelding_202015-08-19_20om_2008.22.13

Indonesië: Nederlandse excessen & publieke opinie tussen 1946 en 1955

Oogjes dicht en snaveltjes toe

door Chris van der Heijden

Uit de vandaag gepresenteerde studie De brandende kampongs van Generaal Spoor van historicus Rémy Limpach blijkt hoe in het voormalige Nederlands-Indië Nederlandse militairen oorlogsmisdaden pleegden en structureel massageweld gebruikten, met medeweten van de politieke en militaire leiding in Den Haag en Batavia. De Groene schreef al in 2008 dat de Excessennota uit 1969 herzien moest worden. In 2013 beschreef Chris van der Heijden hoe we kort na de oorlog ook al wisten wat er was gebeurd, maar we het niet wilden: het was fabeltjeskrantpolitiek.

Lezen

Wachtwoord toesturen Problemen met inloggen?