22 oktober
19:00

Cinema Literair: Beloved

Film en debat / Centrale OBA

Cinema Literair is de talkshow over films & boeken in OBA Oosterdok. In deze editie staat de verfilming van Beloved van Toni Morrison centraal.

Onderwerp van gesprek: hoe de verhalen van grote schrijvers en meesterregisseurs ons vandaag de dag - in een snel veranderende wereld - raken.

Voorafgaande aan de vertoning van de film - in HD op het grote doek van het OBA Theater - gaat presentator en filmjournalist Gawie Keyser deze keer in gesprek met essayist en columnist Stephan Sanders over de Amerikaanse schrijver Toni Morrison en haar roman Beloved uit 1987. Aansluitend vertonen we Jonathan Demme’s zeer interessante - en onterecht genegeerde - verfilming uit 1998, met Oprah Winfrey en Danny Clover in de hoofdrollen.

Het verhaal speelt zich af vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog, als de voormalige slavin Sethe (Oprah Winfrey) ontdekt dat ze wordt belaagd door een klopgeest terwijl ze ook nog, misschien, contact krijgt met de reïncarnatie van haar overleden dochter.

Voor Beloved kreeg Morrison, een van de meest vooraanstaande, moderne Amerikaanse schrijvers, zowel de Pulitzerprijs als het prestigieuze American Book Award.

Hoewel Beloved tijdens de release nauwelijks kon rekenen op bijval van critici - met als uitzondering wijlen Roger Ebert die de film bejubelde - is er in de laatste jaren sprake van herwaardering.

Oprah Winfrey: ‘Steeds vraag ik mezelf af of we de film niet meer commercieel hadden moeten maken. Maar dat zou fout geweest zijn. Het punt is dat we de kern van Morrisons roman met onze film hebben gevangen.’

Programma in het kader van Black Achievment Month (BAM).

LET OP: aanvang 19.00 uur ivm de lengte van de film.

Aanmelden