1 maart
15:30

Nelson Mandela Lezing door Elnathan John

Lezing, dans, muziek / Internationaal Theater Amsterdam

De tweede Nelson Mandela Lezing door de Nigeriaanse schrijver, satiricus en jurist Elnathan John heeft als thema: ‘How to truly decolonize’.

In het aanvullende programma onder meer: de internationaal vermaarde danser en choreograaf Gregory Maqoma met twee muzikanten en een danser, jazzzangeres Melanie Scholtz (Kaapstad/New York), dichter James Matthews (Kaapstad), Noraly Beyer, Saman Amini en Adriaan van Dis.

Elnathan John (1982) is een felle en dynamische stem – John werd al verschillende malen onderscheiden met literaire prijzen. Zijn essays en columns staan onder meer in The Guardian, Sunday Trust, Le Monde Diplomatique, The Economist, ZAM Magazine en Chimurenga Chronic. Als onafhankelijk commentator en criticus van machtsmisbruik, onderdrukking en zelfverrijking wordt hij gevreesd voor zijn scherpe tong en bewonderd om zijn moed en schrijfkunst.

Johns eerste roman, Born on a Tuesday, werd gepubliceerd in 2015 en is inmiddels in vertaling verschenen in Duitsland en Frankrijk. Vorig jaar publiceerde hij Be(coming) Nigerian en, zeer recent, zijn eerste stripboek in samenwerking met Alaba Onajin: On Ajayi Crowther Street.
De werktitel van zijn lezing is: ‘How to truly decolonize’. John is kritisch over de houding van veel Afrikaanse staatshoofden, die de mond vol hebben van de rol van wat zij zien als westerse koloniale of neokoloniale invloeden, maar tegelijkertijd hun land leegroven. John is allergisch voor het meten met twee maten. Maar hij kijkt even scherp naar stemmen uit ‘the global north’.

De Nelson Mandela Lezing is een initiatief van ZAM Magazine met steun van de Nelson Mandela Foundation (Johannesburg). De Groene Amsterdammer is mediapartner.

Aanmelden