22 november
15:30

White Noise + talk door Jaap Tielbeke en regisseur Daniel Lombroso

film en nagesprek / online

Dit jaar zullen er op het IDFA meer dan tweehonderd documentaires te zien zijn. Een aantal vertoningen wordt gevolgd door Talks met redacteuren van De Groene.

White Noise

Verenigde Staten, 2020, Daniel Lombroso, 95 min.

Inkijkje in de extreem-rechtse wereld van alt- right-activist Richard Spencer, influencer Lauren Southern en antifeminist Mike Cernovich. Welke impact hun ‘white noise’ heeft, kunnen ze zelf maar nauwelijks overzien.

Elf dagen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, in november 2016, gaat filmmaker Daniel Lombroso op pad met een aantal Amerikaanse Trump-aanhangers. Alt-right-activist Richard Spencer, influencer Lauren Southern en antifeminist Mike Cernovich strijden ieder op hun eigen manier tegen alles wat in hun ogen de maatschappij ontwricht.
Zo gaat de 22-jarige Southern naar Italië om daar eigenhandig bootvluchtelingen tegen te houden. We zien hoe ze zichzelf filmt in de taxi en hoe ondertussen op social media-kanalen de positieve commentaren en hartjes binnenstromen. Tijdens een bijeenkomst van Spencer gaan rechterarmen de lucht in wanneer hij ‘Hail Trump’ roept. Hij haalt er het internationale nieuws mee.
Hoe groot de invloed van Cernovich is, voelt hij wanneer er tijdens de Unite the Right-rally in Charlottesville in 2017 een dode valt. Terwijl hij die traumatische gebeurtenis aangrijpt voor een rebranding van zijn beweging, zet ook zijn vrouw vraagtekens bij zijn politieke overtuigingen. De activisten beginnen na jaren van ‘white noise’ (ruis, maar ook: witte ophef) te beseffen dat hun stem grote gevolgen kan hebben. Kunnen ze die druk wel aan?

zo 22 november, 15.30 online + Talk door Jaap Tielbeke met regisseur Daniel Lombroso


Dit jaar zullen er op het IDFA tussen woensdag 18 november en zondag 6 december meer dan tweehonderd documentaires te zien zijn. Bezoekers kunnen bovendien deelnemen aan nagesprekken met filmmakers, hoofdpersonen en andere experts. De voorstellingen vinden groten- deels online plaats, en in de theaters als de coronamaatregelen dat toelaten.
Dan geldt in ieder geval het maximum van dertig toeschouwers. De Groene/IDFA-dag gaat helaas vanwege de coronamaatregelen niet door. Wel heeft de redactie favoriete documentaires geselecteerd die gedurende het festival te zien zijn. Het volledige programma van deze Groene-favorieten kunt u hier vinden. Kaarten voor zowel het reguliere IDFA-programma als de Groene- favorieten kunnen vanaf donderdag 12 november via een MyIDFA- account besteld worden. Het is wel zaak om daar snel bij te zijn, want de online vertoningen hebben vaak een limiet van duizend kijkers.

Aanmelden