19 januari
16:00

Het virus als klimaat-kantelpunt?

Online debat / EMMA, online

Hoe beïnvloedt de coronacrisis de aanpak van de klimaatcrisis? En wie is er aan zet? Een debat met Nick Meynen en Jaap Tielbeke onder leiding van Bas Mesters.

Corona heeft de aandacht afgeleid van die andere grote crisis; klimaattoppen gingen niet door, in de media nam de aandacht voor de opwarming van de aarde af. Tegelijkertijd nam dit jaar dankzij corona de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen met 6% af, al zou niemand van 2020 het ‘nieuwe normaal’ willen maken. Met het vaccin binnen handbereik tekent zich een felle strijd af tussen verschillende economische en politieke actoren. Er zijn er die alle belang hebben bij een terugkeer naar het economisch systeem dat mensen en planeet een burn-out aan het bezorgen was. Anderen geloven dat uit de as van 2020 ook iets totaal nieuws kan voortkomen.

Klimaatchaos én pandemie hebben ons in ieder geval met de neus op de feiten gedrukt: ook de mens maakt deel uit van de natuurlijke wereld. Er is een correctie op onze op hol geslagen levensstijl nodig. Eindeloze groei is ondenkbaar. En de fossiele industrie heeft door de coronacrisis forse klappen opgelopen, zowel materieel doordat er minder brandstoffen werden afgenomen en aandelenkoersen daalden. Maar ook in de beeldvorming liep ze schade op: denk aan luchtvaartmaatschappijen die staatssteun vroegen en kregen zonder veel ecologische concessies te doen.

Hoe de coronacrisis te gebruiken om de klimaatdoelen te verwezenlijken? Wat is wel zinvol, wat niet? Is een Green Deal mogelijk in Europa? Begint een beter milieu bij onszelf? Of is het aan de markt en de staat? Een debat onder leiding van Bas Mesters met twee klimaatjournalisten die beiden net boeken over dit thema publiceerden: Nick Meynen en Jaap Tielbeke.

Aanmelden