21 mei
17:30

Wie is wij? #6

Debat / De Tussenruimte bij Emma, Wijnhaven 88 Den Haag

Twee dagen voor de Europese Verkiezingen wordt in een debat van anderhalf uur de stem van de Nederlander en het werk van de EU-parlementariërs naast elkaar gelegd.

Europa is van niemand, zo lijkt het. Met de macht op afstand, de markt die dicteert en de bureaucratie die compliceert, drijven velen weg van de EU. In een debat van anderhalf uur wordt de stem van de Nederlander en het werk van de EU-parlementariërs naast elkaar gelegd.

Welke kans biedt het continent nog? Met een economische, een immigratie- en een representatiecrisis achter de kiezen. Met mensen die zich verlaten, niet meer gehoord voelen. Met politici die niet uitgelegd krijgen wat ze in het complexe Europa voor elkaar krijgen. Met het oosten dat lonkt naar autoritaire leiders. Het westen dat worstelt met Brexit. Het zuiden dat zich steeds meer achtergelaten voelt. En het noorden dat verstijft op zijn centen lijkt te zitten.

Op initiatief van de Franse President Emanuel Macron kreeg elk land zijn burgerraadpleging-EU. En ook de Europese commissie zocht naar wat de burgers willen. Maar wat kwam er uit? Wat is het dat we willen? Wat bindt ons? En wat wordt met die inzichten gedaan?

Met wie?

  • Prof. dr. Paul Dekker (Sociaal en Cultureel Planbureau), medeopsteller van het rapport Wat willen Nederlanders van de Europese Unie?
  • Dr. Mendeltje van Keulen, lector The Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool, schrijver van Wat doen ze daar eigenlijk?
  • Stefanie Schuddebeurs (oprichter van De Luisteracademie) verzamelt perspectieve en meningen over Europa met haar reizende “Buro EU”.
  • Josien Pieterse, (Netwerk Democratie) onderzocht in het project EUCrowd hoe digitale technieken democratische processen kunnen versterken en faciliteerde mede de EU-burgerraadpleging voor Nederland.
  • Columnist: Rutger van der Hoeven is buitenlandredacteur van De Groene Amsterdammer. Hij schrijft over internationale kwesties. Hij is tevens docent geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
  • Gespreksleider: Bas Mesters reisde voor de Groene Amsterdammer in de serie Wie is wij? door Europa en zag de kiemen van een broederschapsrevolutie die twee kanten kan opgaan.

Aanmelden