Column

007

Is het te lezen? Ik kom uit station Breda, moet de bus hebben naar Oosterhout. Zeven bussen staan er en geen van de zeven heeft dienst. Ze verontschuldigen zich, heel aardig. Ik heb haast, ben op weg naar een optreden in Oosterhout.

Medium busstationbreda

Geluid moet nog worden gecheckt, de projectie, hoe eerder daar hoe beter. Is er meer tijd om te eten en in de kleedkamer de tekst nog eens door te nemen.

Maar is het geen wonder? Zeven maal sorry geen dienst. Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Zeven magere en zeven vette jaren. Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven? Zeven sacramenten, zeven hoofdzonden. Zeven dagen in de week. Zeven schoonheden. Nul nul zeven.

Kan natuurlijk dat de bussen in Breda altijd zo staan. Dat ze zo geparkeerd staan tot ze bij de haltes voorrijden vooraan in beeld. En dat ze dan pas hun nummer voordraaien. Anders lopen mensen als ik, mensen die haast hebben, al naar de bus toe. Komen ze informeren of ze al kunnen instappen. Hebben chauffeurs geen zin in, hoe langer zonder passagiers hoe liever. Met sorry geen dienst blijft iedereen lekker bij de halte. Al staat er nog niemand, ik ben de enige. Geen idee of ik goed sta, geen idee welke van de zeven mijn bus wordt.

Nergens geschiedde dit wonder. En toch heb ik de laatste tijd heel wat busstations gezien. Breda is de eerste waar het wonder geschiedt, dankzij gehaaste reizigers die chauffeurs lastig vallen als het nog niet zover is en chauffeurs die daar geen zin in hebben. Maar welke zou het zijn? Ik gok die ene die twijfelt of hij tussen de anderen zal gaan staan. Net of hij een aanloop aan het nemen is.

Dan komt er een bus het busstation opgereden helemaal van links. Het is bus 127. Honderd_zeven_entwintig, mijn bus naar Oosterhout. Ik ga achterin zitten. Als we wegrijden, staan de zeven maal sorry geen dienst er nog.

Hans Aarsman is fotograaf en fotojournalist.

Meer lezen en kijken?
In 2009 sprak Hans Aarsman op TEDxAmsterdam, het fragment is hier terug te zien. Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ wordt een maand lang de stad van een andere kant getoond. In de maand december zal elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars het idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze hier allemaal terug.

Beeld: Hans Aarsman