21 vragen aan… Daniël Rovers

Welk boek geeft u het liefst cadeau?, en twintig andere vragen aan Daniël Rovers, die in zijn onlangs verschenen leesautobiografie Bakvis schrijft over de boeken die hem hebben gevormd.

Welk boek ligt naast uw bed?
Geen enkel boek. Maar op de salontafel liggen The Little Virtues van Natalia Ginzburg en de biografie van Kellendonk.

Als u iets zou kunnen veranderen aan wat u heeft geschreven door de jaren heen, wat zou dat zijn?
Ik zou de genrebenaming ‘roman’ weghalen onder mijn debuut Elf. Kreeg ik alleen maar gelazer mee van recensenten die (niet onterecht) beweerden dat het geen roman was.

Wie van uw tijdgenoten wordt over honderd jaar nog steeds gelezen?
Tonnus Oosterhoff.

Welk boek wordt overschat?
Ik vond Gebrek is een groot woord van Nina Polak een enorme tegenvaller, juist omdat ik er zo veel van verwachtte. Roman oogstte vreemd genoeg in de pers veel lof.

En nu ik er wat langer over denk: de hele Thomas Mann.

Welk boek, geschreven door iemand anders, zou u zelf geschreven willen hebben?
Een vraag die een enorm gevoel van sterfelijkheid oproept, omdat veel van die schrijvers waar ik aan denk al overleden zijn, en ongemak omdat ik die boeken heel veel liever lees dan geschreven zou hebben. Iets kleins, iets luchtigs, iets niet al te tijdrovend. Peter Handke, De last van de wereld, Privédomein, 1978. Een schrijvend leven dat uit niets anders dan dromen, observeren & noteren bestaat!

Heeft u verborgen talenten? Als u geen schrijver zou zijn, wat zou u dan zijn?
Rondleider in een museum vol vergeten schilders.

Er staat een tafeltje langs de Seine klaar, met een roodgeblokt laken, twee wijnglazen, een kaars. Obers in jacquet staan paraat. Welk personage uit de wereldliteratuur zou u voor een diner uitnodigen? En waar zouden jullie het over hebben?
Madame Psychosis uit Infinite Jest, in de eerste plaats natuurlijk om naar haar stem te luisteren. En we zouden spreken over de behoefte om je aan de blikken van anderen te onttrekken, en hoe extreme lelijkheid en uiterste schoonheid samenhangen: op den duur is er niets dan buitenkant.

Welk boek zou iedereen op zijn achttiende gelezen moeten hebben?
Ik laat de pedagoog in mij spreken en denk: een goed geschiedenisboek! Ikzelf ben nooit zo veel in geschiedenis geïnteresseerd geweest als onder invloed van mijn leraren geschiedenis in het laatste jaar van de middelbare school. Na de oorlog van Tony Judt, wat enig uithoudingsvermogen vergt, of anders, om het ook buiten Europa te zoeken: Verbeelde gemeenschappen van Benedict Anderson – of juist de Nederlandse, al even slimme pendant daarvan: Nationalisme van Joep Leerssen.

Wat is het interessantste dat u onlangs van een boek geleerd heeft?
Uit Outline van Rachel Cusk leerde ik dat een menselijk bestaan om relaties draait, en dat je die relaties niet anders dan relationeel kunt vertellen, d.i. als verhalen. Relaties bestaan als verhalen: als de verhalen die we over onze ouders, kinderen, vrienden kunnen vertellen. Dat brengt altijd een beperkt perspectief met zich mee, we kunnen slechts spreken over hoe wij een vriendschap, een familieband, een scheiding, een afscheid beleven. Binnen deze verhalen heerst een ongelooflijke eenzaamheid, omdat duidelijk wordt welke illusies en overtuigingen een mens nodig heeft om überhaupt de dag door te komen. Toch is dat alles wat we bezitten!

Welke klassieker heeft u, tot uw grote schaamte, nooit gelezen? / welke filmklassieker nooit gezien?
De bijbel – en God weet dat ik het, gedoopt én communie gedaan – heb geprobeerd!

Wie zijn uw favoriete dichters?
Hans Faverey, Jeroen Mettes, Marc Kregting.

Wat is qua lezen uw ‘guilty pleasure’? En daarbuiten?
NOS Teletekst. Daarbuiten: éclairs (vanille en chocolade).

Als u een schrijver zou kunnen zijn waar of wanneer dan ook, waar en wanneer zou dat zijn?
Diepe vraag! Haast haalbaar lijkt zo ergens in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw: ruime en dikke boekenbijlagen in de kranten, K.L. Poll die het Cultureel Supplement bestiert, boekhandels in de Leidsestraat (heb ik van horen zeggen).

Welk boek geeft u het liefst cadeau?
Marie Kessels’ Het nietigste heb ik wel een paar keer cadeau gegeven. The Corpse Walker van Liao Yiwu. En, een kleinood: Elders van Martijn Knol.

Maartje Wortel of Esther Gerritsen? Maartje Wortel.
Arnon Grunberg of A.F.Th. van der Heijden? A.F.Th.
Tolstoj of Dostojevski? Die is nog moeilijker! Allebei. Met het pistool op de borst: Tolstoj.
Austen of Woolf? Austen als romancier, Woolf als essayist.
Hockney of Warhol? Hockney, I suppose.
Annie M.G. Schmidt of Thea Beckman? Thea Beckman (ken het oeuvre beter).
W.G. Sebald of David Foster Wallace? DFW.