Met veel misbaar ging de tram de bocht door; David moest zich vastgrijpen om niet van zijn bankje te vallen. Er waren nog maar weinig passagiers op deze zondagochtend. De meeste mensen keken zwijgend en nors voor zich uit.

Zoals altijd wanneer hij even niets te doen had, werd David besprongen door geile gedachten. Meestal speelde Lucille Nauta de hoofdrol. Als zuster, gekleed in rubber. Of anderszins. Nu was dat problematisch. Want vandaag zou hij - voor het eerst - stappen ondernemen om haar voor zich te winnen. In levenden lijve - als vrouw van vlees en bloed. Die gedachte maakte hem onrustig. Misschien was ze er helemaal niet… Misschien zou ze hem botweg afwijzen…

Stop! Ophouden! Cut! Woedend kapte David de stroom van vragen en twijfels af, die hem totaal ontnuchterde. Hij probeerde zich in te stellen op het erotische spanningsveld dat hem een paar tellen geleden nog zo aangenaam op temperatuur had gebracht. Plotseling dacht hij aan de langbenige, roodharige vrouw die hij laatst in haar leren pak uit een fetisjistische lingeriewinkel had zien stappen. Fantastisch. Ze…

De stilte in de tram werd verscheurd door harde, vervormde muziek. Verstoord keek David op. Hij zag een blonde, haveloze jongen door het gangpad wandelen, gespannen als een roofdier, met een radio in de hand. Niemand reageerde. Behalve een vrouw die alleen in het midden van de tram zat. Boos gebaarde ze dat de muziek uit moest. De jongen zette de radio nog harder en duwde het apparaat tegen het gezicht van de vrouw. ‘Hoer, slet, slang, geile duivelin’, schreeuwde hij boven het lawaai uit. Een handgemeen ontstond. Nu zette de bestuurder de tram abrupt stil. Met grote stappen liep hij naar de jongen, greep hem bij de kraag en smeet hem de tram uit. Iedereen haalde opgelucht adem. Ook David. Toch voelde hij zich slecht op zijn gemak. Hij vroeg zich af of hijzelf iets gedaan zou hebben om de vrouw te helpen als de bestuurder niet had ingegrepen. Vast niet. Wat was hij eigenlijk voor NSB'er? In zijn hoofd hoorde hij steeds opnieuw de krijsende stem van de gestoorde jongen. Die had een probleem, dat was duidelijk. Met seks. Maar was seks niet juist het probleem? Was hij, David Rosenbach, niet zelf constant aangesloten op een duivelse zender die zijn geest vertroebelde? Waren geest en vlees niet elkaars vijanden?

Toen hij uitstapte bij het ziekenhuis, verkeerde hij nog steeds in verwarring. Het bezoekuur was net begonnen. David voelde zich een beetje belachelijk terwijl hij doelbewust naar de achtste verdiepening ging. Daar had zijn oma gelegen, maar die dementeerde inmiddels vredig verder op de Veluwe, en hij kreeg klamme handen als hij aan het echte doel van zijn bezoek dacht. Zo dadelijk zou hij oog in oog met zuster Nauta staan… misschien. Hij keek in alle kamers, maar zag haar nergens.

Het mollige meisje achter de balie keek hem oplettend aan. ‘Zoekt u iemand?’ vroeg ze.