De beste verhalen van het web

25 jaar na de val van de Muur

Ook in de buitenlandse media is er veel aandacht voor de vijfentwintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur. Als sluitstuk van onze serie verhalen over de val van de Muur maakte Pieter van der Lugt een overzicht van de beste verhalen en interactieve websites.

Duitsland is nog altijd verdeeld

Die Zeit laat zien dat Duitsland 25 jaar na de val van de Muur nog altijd is verdeeld. Waar komt de naam Ronny het vaakst voor? En is het Plastik of Plaste? Het blijken splijtende kwesties te zijn.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.36.22

Tijdens de officiele herdenking verlichten 8000 ballonen de plek waar de Muur ooit stond. Deze Lichtgrenze is het hoogstepunt van de 25e verjaardag van de val. Langs de route vonden de afgelopen dagen allerlei evenementen plaats. Op de bijhorende website staan vijftig fascinerende verhalen over de rijke en droevige geschiedenis van de Muur. Lees bijvoorbeeld over een vluchtpoging met een vrachtwagen vol grind om de Oost-Duitse kogels tegen te houden. Of hoe een West-Duitser 20 jaar vermist was nadat hij in een dronken bui over de Muur klom.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.38.30

Indrukwekkende foto’s

The New Yorker komt met een fotoreeks van de Oost-Duitse fotografe Uwe Mahler. Twaalf indrukwekkende zwart-wit beelden geven een blik op het leven achter de Muur. De meeste fotografie uit de DDR was propaganda en gaf een vertekend beeld over het leven in de heilstaat. Mahler laat met haar foto’s de grauwe kant van de DDR zien.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.40.30

Infographic met verrassende feiten

Televisiezender ZDF brengt met een mooie infographic het leven in de DDR in kaart. Van het partijenstelsel tot vrijetijdsbesteding, de tweede publieke omroep van Duitsland geeft een compleet overzicht. Al scrollend stuit je op verassende feiten. Zo bezat slechts 22 procent van de Oost-Duiste huishoudens in 1985 een telefoon. Een verband met een ander feit zal weinigen ontgaan: het complete Stasi-archief heeft een lengte van 111 kilometer.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.50.17

Persoonlijke verhalen bij Zeit Magazine

In De Groene van deze week staat een mooi verhaal over de generatie Oost-Duitsers die de DDR niet bewust heeft meegemaakt. Op een knap vormgeven website van Zeit Magazine komen negen van deze jonge ‘Ossies’ aan het woord. Uit hun persoonlijke verhalen blijkt dat ze zich allemaal Duitser voelen, maar gefrustreerd zijn dat hun Oost-Duitse afkomt hen nog altijd nagedragen wordt. Van een echte vereniging is dus geen sprake.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.43.14

Twee werelden in beeld

De Frankfurter Allgemeine laat in veertien beelden zien hoeveel er in 25 jaar kan veranderen. Telkens zijn er twee foto’s over elkaar gelegd. De ene is van 25 jaar geleden, de ander is van nu. Schuivend tussen de foto’s waan je je in verschillende werelden. Slechts enkele herkenningspunten doen eraan herinneren dat de foto’s altijd op precies dezelfde plek zijn genomen.

Medium screen 20shot 202014 11 10 20at 2009.30.32

Waar is de Muur?

De Muur mag dan al lang gevallen zijn, toch staat hij nog altijd fier overeind. The Guardian brengt een mooi verhaal over hoe de Muur zich na 1989 over hele wereld verspreide. Van Buenos Aires tot Parijs en van Kaapstad tot Seoul, overal staan nog complete stukken van de Muur rechtop.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.44.54

Frankfurter Allgemeine op de fiets

Stefan Tomik, journalist van de Frankfurter Allgemeine fietste de 151 kilometer lange route van de Muur op zoek naar mooi verhalen. Via een rode stip op de kaart kun je zijn tocht volgen en zien welk verhaal zich waar afspeelt. Tomik begint en eindigt in Berlin Mitte. Daar viel op 24 augustus in 1961 het eerste slachtoffer van de Muur en staat nog altijd Checkpoint Charlie, tegenwoordig een grote toeristisch attractie.

Medium webschermafbeelding 2014 11 04 om 10.44.06

_ Lees al onze verhalen over 25 jaar na de val van de muur _

Pieter van der Lugt loopt stage bij onze webredactie