Frits Bolkestein (VVD prominent en oud-eurocommissaris) en Ronald van Raak (Tweede Kamerlid SP) gaan in discussie over de actuele waarde van de filosoof.
We staan stil bij Rousseau’s leven en bij de opera ‘Le devin du village’ die hij schreef. Duetten uit deze opera worden live opgevoerd door Marijje van Stralen (sopraan), Marcel Reijans (tenor) en David Bollen (pianist).

Moderatie: Daan Roovers (hoofdredacteur Filosofie Magazine)

Ook maakt Ido de Haan (hoogleraar geschiedenis na de middeleeuwen Universiteit Utrecht) de winnaar van de Spinozalens bekend. Vernoemd naar de meest bekende filosoof die Nederland heeft voortgebracht, is deze internationale onderscheiding bestemd voor filosofen, wetenschappers en auteurs die raakvlakken hebben met ethiek en moraal.

Hoewel hij in zijn tijd niet door iedereen werd geliefd, is Rousseau’s gedachtegoed terug te vinden in het huidige denken over onderwijs, opvoeding en eigenlijk in alle maatschappelijke gebieden. Maar willen we opvoedtips overnemen van iemand die zijn eigen kinderen naar het weeshuis bracht? En hoe verhouden Rousseau’s sociale contract en zijn ‘volonté générale’ zich tot onze tijd?

Meer informatie

(Persbericht)