Maar zitten activisten elders in de wereld wel te wachten op onze solidariteit? Veel strafwetgeving dateert nog uit de (Britse) koloniale tijd. Wie zijn wij om daar nu op terug te komen? De ‘export’ van onze eigen ‘verlichte’ ideeën valt niet altijd in goede aarde en geeft voeding aan anti-Westerse sentimenten. Zo is het praktiseren van ‘tegennatuurlijke seks’ al verboden in Oeganda, maar er is een wetsontwerp in de maak dat veel verder gaat dan dat. Omdat, zoals de indiener van het wetsontwerp stelt, het on-Afrikaans is. Internationale verontwaardiging en druk hebben in dit geval averechts gewerkt.

Wat kan de internationale gemeenschap wel doen om LHBT-rechten te steunen? Wie bepaalt dat? Zijn we in het Westen wel zo verlicht? Argentinië is het eerste land waar je zelf mag bepalen - zonder inmenging van deskundigen - tot welk geslacht je wenst te behoren, terwijl in Nederland sterilisatie nog steeds vereist is.

Drie activisten Dawn Cavanagh van de Coalition of African Lesbians uit Zuid-Afrika, Colin Robinson van CAISO uit Trinidad en Tobago en Kasha Jacqueline Nagabesera van Freedom and Roam uit Oeganda voeren in de 38e Globaliseringslezing het woord over emancipatie, internationale solidariteit en diplomatie. Welke strategie kiezen zij?


Voorafgaand wordt Joyce Hamilton geïnterviewd over haar internationale werk voor COC Nederland. Moderator: Naima Azough.

De Globaliseringslezing is een samenwerking van NCDO, De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Felix Meritis, Uitgeverij Lemniscaat, Lokaal Mondiaal en Sandra Rottenberg.