Waarom de doorsnee Amsterdammer, door het noodlot toch al in de Cornelis Drebbelstraat geworpen en daarom een boel uit te leggen, vanaf dat moment alle Franse overschot en door Limburgse slaven bijgekweekte zwammen op zijn bord kreeg, is mij een raadsel. Dat dit, als foute bloem zo doorschijnend zijnde, naar kaboutertjesokseltjes geurende groeisel enz.
Hoewel asperge ook alleen maar op anomalie, abuse en aberratie rijmt. Voor de normale drinkers onder ons daarom iets vrolijkers, maar alleen omdat het aspergestrafwerk in volle gang is. Op 30 mei ‘94, tijdens een van alle pompeuze en andere rompslomp ontdane samenkomst van niet veel meer dan tien goed ziende volwassenen werd, al blind proevend en redelijk unaniem, de Pinot Blanc Vieilles Vignes Bergheim '92 (geimporteerd door Verbunt) de meest effectvolle begeleiding van de Asparagus officinalis bevonden.
Ruim twintig wijnen werden geproefd, waarbij per persoon in 133 minuten niets anders dan negen door de keuken van restaurant Bordewijk aan de Noordermarkt bereidde asperges werden gegeten en brood van mijnheer Molero uit de Gerard Doustraat. Asperges lagen in hoge boter met op de hoeken vlaggetjes van aspergenat en wijnazijn. Dat het serieus was en niet alle wijn even goed viel, moge blijken uit mijn aantekeningen waar ik achteraf termen als 'strange fruit’, woestijnsmaak en zweefvliegtuiglijmgeur uit kon ontcijferen. Fascinerend als bijkomende moeilijkheidsfactor, maar ook dat niet geheel, was voorts dat sommige wijnen beter smaakten bij de saus dan de asperge zelf en omgekeerd. Maar kijk, als je toch wijn moet drinken kan je het net zo goed goed doen. Niet meer dan \f13,95 per fles, op de Haarlemmerdijk 2 of Bijlmerplein 82.