Rode dodine begint met in rode wijn gedrenkte, daarna door een zeef gewreven toast, die wordt aangevuld met een mengsel van gebakken uien, bacon, kruidnagel, kaneel en nootmuskaat en suiker en zout. Voor de volledigen van streven: er bestaat ook nog een dodine van onrijp druivesap (verjus). Niet oninteressant maar ook omdat verjus not in season is meer iets voor de overgevorderden.
Schil en snij 500 gram rode uien en bak deze in een kluit ganze- of ander vet tot een zachte massa. Voeg honderd gram in blokjes gesneden bacon en een halve kaneelstok toe, vijf kruidnagels en een halve theelepel geraspte nootmuskaat. Week vijf zelfgeroosterde witte boterhammen in een paar glazen goede rode wijn en wrijf deze door een zeef. Voeg bij het uimengsel en laat vijf minuten doorkoken. Snuf zout erbij en een halve theelepel suiker en honing.
De vochtige brij in een braadslede gieten en onder in de oven zetten. Op het braadrooster legt u vervolgens een eend, wild of tam, al naar het gedrag van de eend. Ingesmeerd met vet, zout en peper. Neem de vereiste braadtijd in acht en zie toe hoe vet en sap uit het dier in de voorlopige dodine druppelen om deze te vervolmaken tot absolute dodine. Mocht de droogte toeslaan dan gaat er nog wat rode wijn bij. Eend wordt tot porties verheven en dodine gaat erover. Exquis middeleeuws hapje.
Snel handelen is geboden, want het is zeker dat het dodineren in de toekomst ook zal aanslaan bij het grootwinkelbedrijf. Zoals dat zich intussen al meester heeft gemaakt van het eens zo exclusieve en intieme roergebakken en zelfs onze liefste koosnaampjes als bijtgaartje, baargeitje, geilbaardje en dweiltaartje niet met rust kan laten en ze in de schoot van creatieve teams tot hupyippe advertentietaal laat uitbroeden.