In 1953 leefde ik van uien. Gebakken en op brood. Niet langer dan zeven dagen maar genoeg om nooit te vergeten. Wie zijn ingewanden wil leren kennen moet het eens proberen. Maar het waren jonge ingewanden, dat scheelt.
Jay Doblin besteedde in dat jaar zijn tijd beter en vond de supermarkt uit. Meteen goed. Hij wist onmiddellijk wat ‘Eye level is buy level’ betekende. Ontdekte ook dat uien aan het begin van het supermarktpad opgeslagen moeten liggen. Als die noodzakelijke levensbehoefte eenmaal in de kar zit, kan er wat meer carefree worden gewinkeld. In hetzelfde boekje wordt de term assemblagekoken geintroduceerd, de vuilniszakken van Jack Nicholson en Michael Jackson geopend en staan negentig recepten voor combinaties van alles wat je in de supermarkt kunt kopen dat uit blik, pot, pak of zak komt.
Ik heb de receptuur van bladzijde vijftig nagevolgd. Waarna koude tomatensoep met wodka overbleef. Ze vonden het lekker.
Ook die ‘jalfrezi’ en ‘dopjaza’ diepte ik eruit op. Het is allebei ook iets uit blik of pot, maar dan afkomstig uit de Indiase winkel. Alles verzameld en geschreven door Anne Scheepmaker die over de supermarktologica veel vermakelijks en wetenswaardigs boven tafel brengt. Allebei dingen die naast de uien in het leven heel belangrijk zijn. Kortom of niet kortom: echt een boek om er na de vakantie weer flink zin in te krijgen.