64 jaar historie, open voor iedereen

Voor de geboorte van De Groene Amsterdammer moeten we terug naar 1877. Onder het bewind van de progressieve ex-dominee en toneelschrijver Johannes de Koo werd het fundament gelegd van het blad zoals we het nu kennen. Sindsdien is De Groene wekelijks - behalve in de vijf oorlogsjaren - verschenen in een papieren editie.

Medium eerste groene 1877

In al deze jaren is er vanzelfsprekend een buitengewone stroom aan informatie gepubliceerd. Inmiddels heeft De Groene een aanzienlijk gedeelte van het hele archief gedigitaliseerd. Vanaf vandaag is het mogelijk om eenvoudig en eigenhandig De Groene digitaal te bekijken, van de allereerste tot de laatste editie voor de oorlog, in 1940. Onafhankelijke verslagen over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika, of een blik op de opkomst van het fascisme en nationaal-socialisme in Europa - het is hier gratis te vinden.

Onder de kop ‘Het Weekblad voor Handel, Industrie en Kunst’ heeft De Groene zich van meet af aan geprofileerd, en tot de dag van vandaag behoren deze thema’s tot de identiteit van het weekblad. Ook de artikelen waarin de bevlogen en eigengereide Frederik van Eeden zijn stempel op het blad drukt zijn te vinden, maar bovenal biedt dit archief iedereen de kans om, in welke hoedanigheid dan ook, een kijkje te nemen in het verleden. Doordat vele jaargangen van De Groene Amsterdammer nu toegankelijk zijn gemaakt voor een groot publiek heeft deze digitalisering een onschatbare historische waarde.