Zaterdagavond werd FC Porto-Benfica gespeeld. Benfica komt uit de hoofdstad Lissabon. Zoals in de meeste Europese landen staat ook in Portugal de hoofdstad voor cultuur, kunst, artisticiteit, afgunst in de provincie en niet voor het leveren van de voetbalkampioen. In Engeland waren Liverpool en Manchester jaren toonaangevend met af en toe een succesje voor Arsenal tot een oliemiljardair Chelsea kocht. Parijs en Rome wachten al jaren op titels. Slechts in Nederland en Spanje komen de kampioenen nog wel eens uit de hoofdstad. Benfica werd afgelopen seizoen pas voor het eerst deze eeuw kampioen en had al vijftien jaar niet in Porto gewonnen.

Porto-Benfica is normaal een wedstrijd die geruisloos aan Nederland voorbijgaat. Maar de wedstrijd van zaterdag groeide voor het eerst in de geschiedenis uit tot een klassieker die werd vergeleken met Liverpool-Everton, Feyenoord-Ajax en Barcelona-Real Madrid. Logisch, want beide topploegen worden getraind door een Nederlander, Porto door Co Adriaanse, Benfica door zijn opvolger destijds bij Ajax, Ronald Koeman. Zoals bekend heeft Adriaanse zijn ontslag bij Ajax noch willen accepteren, noch willen begrijpen. Toch heeft Nederland best veel aan hem te danken, want door zijn werk bij AZ groeiden Henk Timmer, Jan Kromkamp, Barry Opdam, Joris Mathijsen, Ron Vlaar en Denny Landzaat uit tot volwaardige internationals en Martijn Meerdink, Tom de Cler en Barry van Galen tot potentiële internationals. FC Porto is pas zijn tweede topclub.

Uitgerekend Ronald Koeman werd kort nadat Adriaanse bij Porto had getekend trainer van de grote concurrent Benfica. En zaterdagavond stonden ze dus tegenover elkaar. Koeman heeft als speler van Barcelona al zo veel wedstrijden meegemaakt van het niveau Porto-Benfica dat hij zich niet meer bijzonder opwindt. Dan heb je al voor de helft gewonnen. De andere helft kwam voor rekening van de spelers. Benfica won met 2-0. Toen gebeurde het. Adriaanse stond op na het eindsignaal, keek even om zich heen en liep meteen de catacomben in. Even daarvoor had ik, als ik me niet vergis, hetzelfde gezien nadat Van Gaal met zijn AZ ruim van PSV had verloren. Adriaanse kon het niet opbrengen Koeman te feliciteren, Van Gaal had op het veld geen tijd voor Hiddink. Het zijn heel kleine details die soms het verschil maken en typerend kunnen zijn voor trainers aan de top. Na de nederlaag herkent men de winnaar.

Koeman zat er niet mee. Hij had het anders gedaan, maar ach, hem wachtte nog een busreis van drieenhalf uur naar Lissabon. Die had, zei Koeman, wel zes uur mogen duren. O ja, toen Ronald de bus instapte, kwam Adriaanse toevallig net aangelopen. De gong redde hem, zullen we maar denken.