Aankomst als vertrekpunt voor architectuur lag ook aan de basis van ‘Le Medi’: een ‘Mediterrane’ woonwijk in Rotterdam. Het is lang niet het enige recente bouwproject dat de beoogde bewoners en hun specifieke cultuur, leeftijd of andere achtergrond als uitgangspunt heeft. Kasbah’s, seniorensteden en multigeneratiedorpen liggen her en der op de tekentafel. Is het ideaal van de maakbare samenleving terug in de architectuur of is het puur pragmatisme? Zijn zulke projecten succesvol? Debat met Wouter Vanstiphout (TUDelft), Sabine Meier (UvA) en Gideon Boie (BAVO - www.bavo.biz). Moderator: filmmaker/architect Jord den Hollander.

Gideon Boie
Gideon Boie is architect-filosoof en leidt samen met Matthias Pauwels het cultureel onderzoeks- en bemiddelingsbureau BAVO. Haar kernactiviteiten richten zich op de politieke dimensie van kunst, architectuur en planning. BAVO is gevestigd in Rotterdam, Brussel en Pretoria. Website: www.bavo.biz

Jord den Hollander
Jord den Hollander werkt als zelfstandig architect en filmmaker in Amsterdam. In zijn ontwerpen, ruimtelijke onderzoeken, kunstwerken en documentaire films combineert hij beide disciplines. Als gastdocent doceert hij aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam, de Design Academy in Eindhoven en de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Jord den Hollander is voorzitter en programmeur van het Architectuur Film Festival Rotterdam.

Sabine Meier
Sabine Meier deed onderzoek naar bovengenoemde wijk Le Medi en publiceerde het resultaat in ‘Le Medi: Mediterraan gevoel te koop in Rotterdam. Over de aantrekkingskracht van gethematiseerde woningbouw voor de nieuwe stedelijke middenklasse’. Momenteel rondt ze haar promotie af aan de Universiteit van Amsterdam met als titel “Disneyization of the Dutch neighbourhood?”. Sabine Meier is zowel afgestudeerd in de architectuur aan de Universität Aachen, als in de sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is zij werkzaam geweest als ontwerper (architectuur), onderzoeker en beleidsadviseur voor diverse profit en non profit organisaties. Sinds begin 2012 is ze Lector Krimp en Leefomgeving aan de Hanzehogeschool Groningen.

Wouter Vanstiphout
Wouter Vanstiphout is in 1991 afgestudeerd in Kunst- en Architectuurgeschiedenis en Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij vormt samen met Ewout Dorman, Annuska Pronkhorst, Michelle Provoost, Simone Rots en Cassandra Wilkins het onderzoekscollectief Crimson Architectural Historians. Crimson ontwerpt en onderzoekt de stad, schrijft teksten en boeken over de stad, maakt tentoonstellingen en kunstprojecten, geeft les, schrijft beleid en adviseert over de stad. Vanstiphout geeft lezingen en vervult gastdocentschappen aan diverse onderwijsinstituten in binnen- en buitenland. Sinds 2009 is hij hoogleraar Design as Politics aan de faculteit Bouwkunde TU Delft.

Organisatie: deBuren in het kader van het ArchiFacts Film Festival Antwerpen

ArchiFacts Film Festival Antwerpen

donderdag 8 november 2012 - 19:30

Bibliotheek Permeke | Auditorium, De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen

© Le Medi