Dit is de natuurlijke gang van zaken, lijkt het. Niemand maakt er zich druk over. Het is nu eenmaal zo dat in het buitenland ambassades van Israel en gebouwen waar joodse organisaties hun kantoren hebben gevestigd, af en toe worden opgeblazen. Gemiddeld een keer in de twee jaar is de geeigende frequentie.
Op 18 juli ontplofte een autobom in Buenos Aires, voor het pand van tien verdiepingen waar de meeste Argentijns-joodse organisaties hun hoofdkantoor hadden. De explosie was zo hevig dat het gebouw totaal instortte. Nog niet alle puin is geruimd, maar onder de brokken beton zijn tot dusver 95 lijken gevonden.
Een paar dagen later ontplofte een vliegtuigje in de lucht boven Panama. De aanslag werd opgeeist door een islamitische organisatie. Deze had de bom geplaatst omdat er zestien joden en Israeli’s in het vliegtuig zaten.
De Nederlandse pers vindt deze aanslagen kennelijk niet zo interessant. Ze besteedde er in elk geval maar weinig aandacht aan. Het is ook geen nieuws, zo'n bomaanslag in Zuid- Amerika, zeker als de daders vermoedelijk uit de hoek van Hezbolla komen en met behulp van de Iraanse ambassade hun aanslag hebben kunnen voorbereiden.
Terreur en aanslagen op Israeli’s, dat weten we nu wel.
Een week later, op 26 juli, ontplofte er een bom in Londen en lag de Israelische ambassade in puin. De Volkskrant wijdde er een bericht aan op pagina vijf.
Pas na de tweede bom, een dag later, voor een kantoor waar joodse organisaties zijn gevestigd, ontwaakte de Nederlandse pers uit haar middagdutje. De sprong over het Kanaal is immers snel gemaakt en wat in Londen gebeurt, kan in Den Haag ook gebeuren.
Dus mocht directeur Wilma Stein van het Joods Maatschappelijk Werk komen opdraven om te vertellen hoe bang de Nederlandse joden zijn. Tevens werd bekend gemaakt dat joodse en Israelische instellingen continu in de gaten worden gehouden.
Een kwestie bleef tot dusver onderbelicht, maar dat kan misschien ook moeilijk in de korte berichtjes die de kranten aan de afwikkeling van de aanslagen wijdden. Hoe zit het met de daders? Dat Hezbolla waarschijnlijk verantwoordelijk is, dat Hezbolla op alle fronten steun krijgt van Iran en de Iraanse ambassades in het buitenland - het doet er kennelijk niet toe. Iran zat ook achter de aanslag op het World Trade Center in New York; het land is momenteel de internationale penningmeester van de terreur. Maar de terreur heeft de status bereikt van het weer - om de zoveel tijd slaat Hezbolla toe, net zoals er om de zoveel tijd een hittegolf komt. Die islamitische fundamentalisten zijn nu eenmaal zo.
Zolang Hezbolla van het Buitenhof afblijft, zal Nederland zich niet druk maken.