Een beter idee dan de verhoging van de sigarettenaccijns. Het is niet zo dat jongeren minder gaan roken als je de sigaretten duurder maakt. Integendeel, het wordt nog lekkerder, want je laat er mee zien dat je geld genoeg hebt en alles wat naar verbod riekt heeft aantrekkingskracht voor jongeren.
Als het kabinet werkelijk de verkoop wil terugdringen, moet het maatregelen nemen ten aanzien van de verkooppunten. Op dit moment kun je in kantines, krantenwinkels, cafés, souvenirwinkels, stations en kruideniers, sigaretten kopen. Beperk dit aanbod. Alleen in de tabakspeciaalzaak, de echte sigarenwinkel, mogen nog sigaretten verkocht worden. De ouderwetse tabakdetaillist krijgt het alleenrecht. Haal overal de automaten weg. Tankstations mogen alleen benzine verkopen. Snoepwinkels alleen snoep. Souvenirwinkels alleen klompen. Krantenwinkels alleen tijdschriften. Dat is de enige manier om de verkoop te verminderen.
Zo erken je het vakmanschap van de detailhandel en zo zuiver je allerlei combinatiemonsters.
Dezelfde regel zou trouwens ook moeten gelden voor alcoholverkoop. Alleen in restaurants en cafés en in gespecialiseerde drankwinkels.
Nederland wordt kerngezond, wedden?