Re-integratievoetbal
Op het DOVO-voetbalveld in Veenendaal trainen sinds 5 oktober acht jongens en meisjes voor toernooien van de Dutch Career Cup en voor zichzelf. Stichting Life Goals, het UWV en re-integratiebureau USG Restart willen werkzoekenden met een Wajong-, WWB- of SW-uitkering zo aan een baan helpen. Naast trainingen bij verschillende voetbalclubs doorlopen inmiddels 25 teams een re-integratietraject van USG Restart. (volledig verslag)

Gratis sollicitatiekleding
In de chique Dress for Success-winkel in Amsterdam worden werkzoekenden vanuit bijvoorbeeld de DWI door vrijwilligers gratis in elegante kledij gestoken, die past bij de functie waarop ze gaan solliciteren. Vrijwilligersorganisatie Dress for Success onderhoudt twaalf van deze winkels in Nederland dankzij kledingdonaties van kledingmerken, particulieren en financiële donaties van onder meer stadsdeel Nieuw-West en de Rabobank.(volledig verslag)

Re-integratiehockey
23 langdurig werklozen van 20 tot 35 jaar hockeyden zich vanaf 14 maart dit jaar een weg naar de arbeidsmarkt bij hockeyclub THC Hurley in Amsterdam. Tien weken duurde het ‘Hurley up to work’-traject in samenwerking met het CWI, DWI en vijf uitzendbureaus. Met hun hulp bemachtigden acht spelers uiteindelijk een stage of tijdelijke werkplek.

Werkzoekenden op de koffie bij Ondernemersclub Zeeland
De kleine zelfstandige ondernemers van Ondernemersclub Zeeland hadden voor hun wekelijkse koffie-ochtend op 3 oktober ook werkzoekenden uitgenodigd. Uiteindelijk waren er meer werkzoekenden dan ondernemers, ongeveer veertig tegen tien. Maar de boodschap was ‘netwerken werkt’, ook voor de tweede koffie-ochtend op 7 november.

Koffiemiddagen in Appingedam
Elke woensdagmiddag is het koffietijd voor langdurig werklozen uit onder meer Delfzijl en Loppersum bij de Algemene Stichting Welzijn Appingedam. Het activeringstraject, onder hoede van Werkplein Eemsdelta, heet De Inzet en hielp vanaf 2008 met ‘creatieve dwang’ al driehonderd langdurig werklozen aan vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld in de groentetuin en kledingreparatie.

Kunst met perspectief
Het UWV geeft ruim honderd kunstenaars met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering de kans om op 6 november een kunstwerk te exposeren in het Kröller-Müller-museum in Otterlo. Tegelijkertijd maken ze kennis met de aanwezige vakjury, kunstgaleries en -uitleners. Drie deelnemers uit 2011 werken nu bij particuliere galeriehouders, twintig staan ingeschreven bij kunstuitleners.

‘BeRtje’: Betrokken Rotterdammert
‘Betrokken Rotterdammerts’ zijn gemeenteambtenaren die sinds anderhalf jaar werkzoekenden vrijwillig helpen. Bert Brehm (zelf geen BeRt) van de gemeente Rotterdam: ‘Tijdens een kopje koffie begeleidt een BeRt een werkzoekende door tips en contacten te geven.’ Er lopen ruim vijftig BeRtjes rond, die tot nu toe 178 werkzoekenden coachten. 58 van hen hebben inmiddels een baan.