Ramallah - Palestijnen zijn gelouterde demonstranten. Elke vrijdag lopen de inwoners van het dorpje Bil'in, gelegen op de Westelijke Jordaanoever, naar het Israëlische afscheidingshek om te protesteren tegen de annexatie van hun landerijen. En elke week wordt hun geweldloze protest door het Israëlische leger beantwoord met traangas en rubberen kogels. Meestal kijken de omringende landen over de ruggen van de Palestijnen mee, nu zijn de rollen omgedraaid. Tunis en Caïro hebben het vuur van de revolutie aangestoken, terwijl Ramallah en Bethlehem de ontwikkelingen via Al Jazeera volgen.
Aan de omstandigheden ligt het niet. Evenals de Tunesiërs en de Egyptenaren zijn veel Palestijnen hun regime beu. Zoals afgesproken in de Oslo-akkoorden van begin jaren negentig is de Palestijnse Autoriteit (PA) de laatste jaren innig gaan samenwerken met Israël. Het gevolg is dat Mahmoud Abbas cum suis steeds meer gezien worden als een verlengstuk van de bezetter. Abbas en Netanyahu delen bovendien hun angst voor Hamas. Beiden weten dat als Moebarak valt de Egyptische grens met Gaza vrijwel zeker opengaat. Hamas zal dan aan invloed winnen in de hele regio. De PA liet daarom weten dat uitingen van solidariteit met de Egyptenaren verboden zijn, ‘om chaos te voorkomen, en de stabiliteit te bewaren’.
Toch trokken afgelopen zaterdag zo'n tweeduizend demonstranten naar het Al Manara-plein in de Palestijnse hoofdstad Ramallah. Ze zwaaiden met Egyptische vlaggen en schreeuwden om het vertrek van alle ‘onderdrukkende regimes’. Toen de sfeer omsloeg in een anti-Abbas-betoging greep de PA in en werden de demonstranten met harde hand uiteengedreven. Krap drie uur na het begin van de manifestatie was de rust teruggekeerd en namen falafelverkopers weer bezit van de straten. Een Palestijnse revolutie kwam er niet en zal er voorlopig niet komen. Murw geslagen door de Israëlische bezetting, de wegkijkende internationale gemeenschap en de falende politieke elite lijken de Palestijnen veroordeeld tot de zijlijn. Zolang er niemand opstaat die het volk kan leiden, kan Abbas rustig slapen.