Broome - Broome is een badplaats aan Australië’s subtropische noordwestkust, met uitzicht op een lieflijk schiereiland waar binnenkort een groot gaswinproject van start zal gaan. Protest.

Er zijn legitieme redenen om tegen gaswinning op het Barrow-schiereiland te zijn. Zo is het gebied kwetsbaar en ongerept en leven er unieke diersoorten. Maar blijkbaar komt het milieuargument voor veel demonstranten niet sterk genoeg over. Met petities en benefietconcerten zeggen zij te demonstreren uit naam van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de lokale Aboriginals. En dat is compleet verzonnen. Nu zijn de Aboriginals wel tegen de gasboringen, maar dan omdat zij niets zullen zien van de inkomsten. Zoals andere afgelegen gebieden probeerden Aboriginals ook het Barrow-schiereiland terug te claimen als voorouderlijke grond. Op plekken waar dergelijke zaken gewonnen zijn, levert mijnbouw de Aboriginals vaak aanzienlijke pacht op. Dat is aantrekkelijker geld dan overheidsuitkeringen: waar ambtenaren allerlei eisen stellen, vragen de mijnbouwers vaak niet meer dan een lachend fotomoment naast een bedrijfslogo. En dan de boor erin. Maar de premier van Western Australia, de staat waarin het gebied ligt, heeft het schiereiland onteigend en het gasproject toegestaan, nog voor de zaak voor de rechter kwam. Een kolonialistische daad, oordeelde hoogleraar en Aboriginal-activist Mick Dodson.

In 2009 ontstond hier voor de kust een lek bij olieboringen dat langer aanhield dan het BP-lek in de Golf van Mexico. Na tweeënhalve maand leidde dat even tot nieuws toen de olie in brand vloog, maar verder bekommerden alleen een paar milieubeschermers zich om de schade. Ook over riskantere boorprojecten maken Broome’s slippers-met-hoofddoek-demonstranten zich niet druk. Over de ongemakkelijke verhouding tussen milieubescherming en Aboriginal-belangen ook niet - veel progressieve Australiërs zien die twee graag als identiek. Maar zolang afgraven en oppompen de belangrijkste inkomstenbron is in de afgelegen gebieden waarin de meeste Aboriginal-gemeenschappen zijn, zullen de Australische Aboriginals en milieubeschermers steeds vaker in conflict komen.