De agent in Badalona heeft het antwoord paraat. Opeens benieuwd naar de staatsvorm en het politieke stelsel in Japan? Tussen parkeerbon en huisuitzetting van weer een gezin dat de hypotheek niet kan betalen schudt hij het moeiteloos uit zijn mouw. Zijn eigen stad heeft voor de agent natuurlijk ook geen geheimen. De maker van de Anís del Mono, het beeld op de boulevard dat we kennen van het etiket van de beroemde plaatselijke anijslikeur? Hij weet het. Eventuele twijfels over de nationaliteit van Cate Blanchett kan hij zo nodig ook uit de wereld helpen.

Deze vragen maakten namelijk deel uit van het toelatingsexamen waaraan de gegadigden voor een baan bij de gemeentepolitie in Badalona zich onlangs moesten onderwerpen. De werkloosheid is erg hoog in Spanje en het schaarse werk dat er is, wordt vaak schandalig slecht betaald. Ook in Badalona. Dus de belangstelling voor een vaste en goedbetaalde baan bij de gemeentepolitie was groot.

Bijna zevenhonderd aspirant-agenten namen deel aan het examen, in veel gevallen na zich de hele zomer sufgestudeerd te hebben. Voor niets. Want toen zij de vragen onder ogen kregen, begrepen zij dat het examen ontworpen was met de bedoeling om hen massaal te laten zakken.

Slechts zes deelnemers behaalden een krappe voldoende. Daarna kwam er een hele tijd niets en vervolgens waren er zes studenten met een uitmuntende score. Dat is niet onmogelijk. Maar ook niet normaal. En de vragen waren geen normale vragen om leden van de gemeentepolitie te selecteren, dachten enkele verontwaardigde afvallers. Zij dienden een klacht in bij de ombudsman.

Twee van de zes briljante studenten bleken zoons te zijn van lijfwachten van burgemeester García Albiol van de rechtse Volkspartij (PP). Drie anderen waren kinderen van lokale politieagenten. Wethouder María Hervas (ook PP) verzekerde dat de selectie loepzuiver was. Niks uitlekken van absurde examenvragen, ze had een andere verklaring: familietraditie. ‘Kinderen van artsen worden ook vaak arts.’ Juist. Net zoals kinderen van corrupte politici ook vaak corrupte politici worden.