Moskou - Het is een onrustige tijd in Rusland. De presidentsverkiezingen van 2012 komen snel dichterbij. Zal de ietwat liberale Medvedev zich opnieuw kandidaat stellen? Zal de autoritaire Poetin de touwtjes weer formeel in handen nemen? Of zal er iets onvoorspelbaars gebeuren, een paleiscoup of een revolutie of juist een oorlog tegen een ander land om de aandacht van het binnenlandse gedoe af te leiden? Afgezet tegen de recente gebeurtenissen is het niet gek dat mensen speculeren over verrassingen die Rusland te wachten staan.
Het binnenhalen van de organisatie van het WK voetbal geldt op het oog als keurige machtspolitiek. Rusland stuurde niet een gesjeesde trainer à la Ruud Gullit de wereld rond, Poetin ging zelf op bezoek bij de Fifa-leden. Maar ondertussen weet iedereen dat door het bouwen van stadions en spoorwegen weer miljarden in de zakken van de vrienden van Poetin rollen. Daar worden steeds minder mensen vrolijk van.
Dat WikiLeaks liet zien hoe ook in de ogen van de Amerikaanse regering misdaad en staat verweven zijn, was voor de buitenwereld een nieuwtje. Hier niet. Zoals door de krankzinnige wijze waarop in november een familie van twaalf mensen werd afgeslacht in Koeshevaskaya. Daar, op duizend kilometer van Moskou, heerste een maffia onder aanvoering van een voormalige wethouder van de stad. De man zit nu achter tralies, maar dat twaalf mensen, waaronder ettelijke kleine kinderen, vermoord moesten worden voor de autoriteiten in actie komen, geeft een beeld van de prioriteiten van het regime in Rusland.
Vermoedelijk ook niet veel hoop voor Michael Chodorkovski. Hoewel zelf geen lieverdje heeft de miljardair een bezopen aanklacht aan zijn broek hangen. Zelfs de rechters konden hun ogen niet droog houden van het lachen terwijl de aanklager Chodorkovksi beschuldigde van het stelen van alle olie van zijn eigen bedrijf. Maar of hij deze week een korte of lange straf krijgt - iedere veroordeling zet het systeem te kijk als rot.
Kansloos is ook de journalist Oleg Kashin, die zes weken geleden in coma werd geslagen omdat hij te kritisch was. Hij rekent er zelf niet op dat daarvoor ooit iemand gearresteerd zal worden. Het geldt ook voor de moeder van de vorig jaar in de cel aan mishandeling overleden advocaat Sergei Magnitski. Ze wil eerherstel voor haar zoon, maar justitie besloot hem onlangs postuum van verduistering te beschuldigen.
Voeg bij dit soort kwesties het opeens uitbarstende geweld van voetbalsupporters dat Moskou dagen teisterde en het beeld van groeiend onbehagen is compleet. Om het lot van miljardairs en lastige journalisten maken niet veel Russen zich druk, maar rotzooi op straat door vechtende supporters vinden ze niks. Of uit dit alles grote veranderingen volgen is nog de vraag. Vermoedelijk niet. Maar het aanzien van het Poetin-regime bladdert af en snelle cadeautjes voor de bevolking lijken niet voorhanden.
In de wereld
Achter tralies
Uit: De Groene Amsterdammer van
www.groene.nl/2010/50_51_52
www.groene.nl/2010/50_51_52