Hoe konden de Twin Towers zo snel instorten, een uur nadat de vliegtuigen erin waren gevlogen? Hoe kon het staal zo snel smelten? Waarom zakte vrijwel direct ook een derde wolkenkrabber in, terwijl die niet eens door een vliegtuig was geraakt? En hoe konden de drie torens zo gelijkmatig naar beneden komen – was hier sprake van gecontroleerde sloop? Waarom werd het staal onder het puin meteen naar China afgevoerd – was dat geen mogelijk bewijsmateriaal?

Kortom, voer voor complottheoretici. De regering-Bush zou achter de aanslagen hebben gezeten – of de cia, de Mossad, ‘Big Oil’, of een combinatie daarvan. In dergelijke theorieën is de groep Architects Engineers for 9/11 Truth (AE911Truth) echter niet geïnteresseerd. Haar punt is dat het onderzoek uit 2008 door de 9/11-commissie, bestaand uit leden van het Amerikaanse parlement, de ontstane vragen niet of onvoldoende had beantwoord. Er zou daarom een onafhankelijk onderzoek moeten komen, zonder bemoeienis van de overheid. Daarin zou moeten worden onderzocht of instorting van de gebouwen bespoedigd was door gebruik van zeer hoogwaardige explosieven.

De officiële verklaring is nog altijd dat de gebouwen bezweken aan de gevolgen van ‘gewone’ kantoorbranden, veroorzaakt door de vliegtuigen. AE911Truth laat het er niet bij zitten. In 2011 bracht de groep de documentaire 9/11: Explosive Evidence: Experts Speak Out uit, waarin een stoet wetenschappers en experts – architecten, bouwkundig ingenieurs, sloopexperts, fysici – aannemelijk probeert te maken dat een nader onderzoek op z’n plaats is.

De mainstream media negeerden de film. Om alsnog een debat over de ware toedracht van 9/11 op te wekken, kiest de groep nu voor een meer populistische aanpak, hoewel het vehikel opnieuw een documentaire is: The Anatomy of a Great Deception. Daarin gaat ene David Hooper, een ‘gewone’ Amerikaan, op zoek naar antwoorden op 9/11-vragen. AE911Truth-oprichter Richard Cage spreekt op zijn website de hoop uit dat de film ‘met zijn Joe the Plumber-taal de ultieme rode pil [waarheidsserum] zal zijn waarnaar de beweging al zo lang op zoek is’. Première in New York: donderdag 11 september.