Een topsporter moet weten dat de gemiddelde sportjournalist zeer lange tenen heeft. Mede daarom zal Dick Advocaat nergens de eer krijgen die hem eigenlijk toekomt. De bonds coach heeft zijn doelstelling, het bereiken van de eindronden van het Europees voetbalkampioenschap, ondanks alle hoon en kritiek gehaald. Deelnemen in Portugal zou van vitaal belang zijn voor de toekomst van het Nederlandse voetbal. Het Nederlands elftal doet mee en daar ging het om. Daarom alleen al verdient juist Advocaat het te worden uitgeroepen tot beste coach van 2003. Koeman won in 2003 geen titel, Hiddink smeedde geen elftal, Stevens werd ontslagen, de Rijkaard van Barcelona lijkt tot nu toe op de Rijkaard van Sparta, Adriaanse is pas halverwege, Maaskant is nog jong, Van Marwijk had moeten vertrekken, Boeve had moeten blijven.

In het laatste elftal van Advocaat glorieerden de jeugdige talenten Sneijder en Van der Vaart. Bovendien durfde hij zijn aanvoerder Frank de Boer te passeren. Ik zou dus eigenlijk niet meer weten wat we op hem moeten aanmerken. Met ook nog Heitinga en De Jong van Ajax, een door zijn medespelers gecontroleerde Van Persie van Feyenoord, Robben van PSV en met genoemde Sneijder en Van der Vaart kan het jaar 2004 voor Dick Advocaat eigenlijk niet meer stuk.

De selectie voor Portugal luidt dus: doelmannen Van der Sar, Westerveld en als nieuweling Maikel Aerts van RBC.

Achter: De Jong, Melchiot, Heitinga, Stam, Cocu, Reiziger, Ooijer en Bouma.

Midden: Sneijder, Van der Vaart, Seedorf, Davids, Van Persie, Van Bommel.

Voor: Van der Meijde, Robben, Overmars, Kluivert en Van Nistelrooij.

We nemen dus afscheid van Waterreus, Frank en Ronald de Boer, Bosvelt, Van Bronckhorst, Zenden en helaas ook van Hasselbaink en Van Hooijdonk, die van de bondscoaches Rijkaard en Advocaat nooit de eer hebben ontvangen die hun toekwam.

En met de nieuwe selectie wint Nederland van Duitsland, verliest van Tsjechië, bereikt als nummer twee de kwartfinale en komt met een beetje geluk in de finale waarin Frankrijk te sterk blijkt. Dan kunnen de sport journalisten aan de hand van dat feit alsnog concluderen dat Advocaat heeft gefaald en niet geschikt is om Nederland te begeleiden in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap in Duitsland. Want gelijk zullen ze krijgen.