tot en met 8 mei, Parijs

Aernout Mik in Jeu de Paume

Vertraagde beelden van medewerkers op een effectenbeurs waar de vloer bezaaid ligt met papieren. Aernout Mik (1962) maakt deze film Middlemen met profetische blik al in 2001.

Op geraffineerde wijze weet Mik steeds de tijdgeest te vangen in zijn video’s, die inmiddels over de hele wereld worden getoond. Zowel in 1997 als in 2007 vertegenwoordigde hij Nederland op de Biënnale van Venetië en twee jaar geleden had hij een groot overzicht in het MoMa te New York.


Deze week opent in het Jeu de Paume in Parijs een solotentoonstelling van Aernout Mik met de titel Communitas. De tentoonstelling is een samenwerkingsverband tussen drie Europese musea (Museum Folkwang in Essen, Jeu de Paume en het Stedelijk Museum in Amsterdam). Die gaven gezamenlijk de opdracht voor het nieuwste werk van Mik, Shifting Sitting, waarin hij onderzoek doet naar de verschillende vormen van democratie in Europa. Silvio Berlusconi is een van de protagonisten, hij wordt door een goed lijkende acteur gespeeld. Het spel van Berlusconi met de media en zijn rechtszaken worden gesitueerd in de door Mussolini aangelegde wijk EUR (Esposizione Universale di Roma).

Medium aernout mik shifting sitting 0340 15x22 by florian braun pb

Foto:Florian Braun_

De tentoonstelling reist door naar Essen, maar onduidelijk is nog wanneer ze te zien zal zijn in het Stedelijk Museum. Juist dit zijn de kleine signalen van het grote gemis van een modern en hedendaags kunstmuseum in Amsterdam. Kan deze video niet deze zomer onderdeel worden van Temporary 3 (staat nog niet gepland) of op een andere locatie in de stad getoond worden?


Aernout Mik,Communitas, Jeu de Paume / 1, place de la Concorde / 75008 Parijs

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie die wordt uitgegeven door Steidl Verlag en is vormgegeven door Mevis en Van Deursen.