Lewinsky en Clinton in de tuin van het Witte Huis, november 1996 © Polaris / ANP

Je kunt je afvragen: waarom juist nu een gefictionaliseerde serie over de Lewinsky-affaire? De grote lijnen zijn immers al bekend. Voor wie de zaak zelf eind jaren negentig miste of sindsdien deels vergat, waren er de afgelopen jaren talloze geheugensteuntjes: de documentaireserie The Clinton Affair, een seizoen van de formidabele podcastserie Slow Burn. En intussen ontpopte Monica Lewinsky zich ook nog eens tot feministische essayiste én uiterst komische, zelfrelativerende twitteraar.

Maar je kunt ook denken, en dat lijkt mij een stuk zinniger dan de vraag waarom juist nu: het vergt lef om over zo’n bekend, veelbesproken onderwerp nu een serie te gaan maken. En precies hierom kijk ik zo uit naar dit derde seizoen van American Crime Story.

In de eerste twee seizoenen van deze serie stonden eveneens bekende Amerikaanse zaken centraal. Met twee verschillende casts werden respectievelijk de O.J. Simpson-rechtszaak (2016) en de moord op mode-ontwerper Gianni Versace (2018) uitgeplozen. Ook die verhalen waren al bekend bij het publiek, waardoor de serie nergens leunde op schokeffecten of onthullende twists. Het drama werd louter opgeroepen via de sublieme cast, de doorwrochten opbouw, de strakke regie. Nooit eerder zag ik true crime die zo toegankelijk was, op het gelikte af en toch nergens gesimplificeerd of moraliserend. Enigszins paradoxaal werden de historische gebeurtenissen juist via zo’n gedramatiseerde verfilming extra invoelbaar – ik ben ervan overtuigd dat dat in deze derde jaargang, Impeachment getiteld, opnieuw zal gebeuren. Ook omdat de sterke cast al is bekendgemaakt, met Clive Owen als Bill Clinton en Sarah Paulson als Linda Tripp, Lewinsky’s vriendin die alles stiekem opnam.

Impeachment past binnen de brede belangstelling voor true crime-verhalen, die de laatste jaren met podcasts en (documentaire)series alleen maar toegenomen lijkt. In deze laatste categorie nog een titel om naar uit te kijken: The Devil in the White City, gebaseerd op de non-fictie-bestseller uit 2003 over een seriemoordenaar die in Chicago anno 1890 zijn eigen hotel ontwierp inclusief verborgen dissectietafel, crematorium en gaskamer. Leonardo DiCaprio is behalve producent tevens hoofdrolspeler, en de hoofdlijnen van deze serie zijn ook al bekend. Maar dat maakt het project alleen maar ambitieuzer, want het gaat net als bij Impeachment om de vraag: hoe kun je het beste een verhaal vertellen waarvan men de afloop al kent?


De releasedata van beide series zijn nog onbekend