Rome – Civita di Bagnoregio is een van de vele pareltjes van Italië. Het tweeënhalfduizend jaar oude Etruskische dorpje in de regio Lazio is gebouwd op een rots van tufsteen die als een piek omhoogsteekt uit een Grand Canyon. Een spectaculair gezicht, als je vanaf de loopbrug het ravijn oversteekt, zoals busladingen Japanners en Amerikanen dagelijks doen. In het fotogenieke plaatsje op de rots kost alles veel geld en is alles ‘typical’ – de wijn, de olie, de pasta met everzwijnsaus. De gelukkige eigenaren van de paar huizen die er ooit, decennia geleden, nog te koop waren, zijn van het kaliber Oscarwinnaar Giuseppe Tornatore. De bijnaam van het dorpje mag dan ‘Civita che muore’ (‘het stervende Civita’) zijn, de realiteit is dat de business zo florissant is dat je nu zelfs kaartjes moet betalen om de loopbrug op te mogen.

Onuitstaanbaar natuurlijk dat zo’n toeristische trekpleister aan de neus van Airbnb voorbij gaat, moet oprichter Joe Gebbia hebben gedacht. De kleinschaligheid van het plaatsje, het feit dat de miljonairs die er wonen echt niet zitten te wachten op onenightstand-toerisme; het was niet makkelijk om de koevoet van Airbnb er binnen te wringen, maar het is Gebbia toch gelukt. En met een geniaal plan. Op kosten van de gemeente Bagnoregio, waar Civita onder valt, is een verlaten huis dat uitkijkt over het ravijn gerestaureerd. ‘The Artist House’ heet het nu, volgens de site van Airbnb. Het kost tweehonderdvijftig euro per nacht, plus vijftig euro schoonmaakkosten.

De 36-jarige multimiljardair Joe Gebbia uit Atlanta deed vorige week even Italië aan op zijn sneakers om het project ‘Borghi Italiani’ (Italiaanse Dorpjes) te presenteren. Hij heeft een zwak voor Italië, vanwege zijn Siciliaanse voorouders. En daarom heeft hij besloten om meer door aardbevingen en andere natuurlijke rampen getroffen ‘Italiaanse dorpjes’ te redden. Behalve het allesbehalve stervende Civita, ook bijvoorbeeld het schitterende dorpje Barolo in Piemonte, waar Italië’s populairste wijn vandaan komt. En het Toscaanse San Casciano dei Bagni, een gerenommeerd kuuroord. En de witte parel Sperlonga aan de kust tussen Rome en Napels. Allemaal Italiaanse AAA-locaties waar nooit een aardbeving of andere ramp heeft plaatsgevonden. De Italiaanse minister van Culturele Zaken Dario Franceschini stond trots naast Joe Gebbia te glunderen.