Op Feyenoord-tv, een programma op RTL5, sprak voorzitter Jorien van den Herik zijn verontwaardiging uit over de kwestie-Pierre van Hooijdonk. Het contract met de speler die er in zijn eentje voor zorgde dat Feyenoord vorig jaar de Uefa Cup won, loopt aan het einde van dit seizoen af. De vraag die al maanden speelt, luidt of Van Hooijdonk bij Feyenoord zal blijven. Trainer en speler reageerden nogal spastisch als ze ernaar werden gevraagd. Toch heeft de hele kwestie volgens Van den Herik nooit bestaan. Want Feyenoord heeft een eenzijdige optie om het contract met Pierre van Hooijdonk te lichten en Feyenoord heeft de zaakwaarnemer en Pierre zelf officieel meegedeeld dat de club gebruikmaakt van die optie, zodat Van Hooijdonk ook volgend jaar nog speler van Feyenoord is. Sprak Van den Herik. Hij begreep al die commotie niet, «tenzij mensen niet begrijpen wat een optie inhoudt».

Toch blijft de onzekerheid, want Van den Herik zei ook dat Van Hooijdonk «in principe» volgend seizoen bij Feyenoord speelt. Het cliché in de voetbalwereld zegt dat niets helemaal zeker is en zelfs dat niet. Als Van den Herik zo zeker is, wat is er dan op tegen een persconferentie te beleggen en daar bij alle supporters en volgers een einde te maken aan de onzekerheid? Want het is pas zeker dat Van Hooijdonk bij Feyenoord blijft als we het hebben gehoord uit zijn mond, als Van Hooijdonk vol overtuiging heeft gezegd: ik blijf bij Feyenoord. Dat heb ik hem nog niet horen zeggen en de inschatting is dat hij dat ook niet zál zeggen.

Pierre heeft ooit gezegd dat NAC zijn favoriete club is. Dat wordt hem, tot ergernis overigens van de vele weldenkende supporters van Feyenoord, kwalijk genomen door een kleine doch luidruchtige kern. Dus klinkt voor Van Hooijdonk vaker het afkeurende gefluit dan voor welke andere Feyenoorder ook. En dus is het zeer onzeker waar Van Hooijdonk volgend jaar speelt. Zeer betrouwbare bronnen weten mij te melden dat Ajax zich heeft gemeld bij Van Hooijdonk. Zoals gewoon bij dit soort informatie reageert niemand. Of op z’n hoogst ontkennend, op de voor de hand liggende vraag of Ajax wil bevestigen dat er actieve interesse is in Van Hooijdonk.