Gek toch dat bijna alle schrijvende journalisten Ajax-Feyenoord een vervelende, slechte wedstrijd vonden en dat ik me, gezeten tussen het niet-deskundige publiek, geen seconde heb verveeld. Ten eerste was het al een verademing dat de sfeer in het stadion tijdens de zogenaamde klassieker eindelijk een keer niet zodanig explosief was dat je alleen om die reden al een vervelende middag hebt. De joden hoefden niet aan het gas en Boukhari was geen geitenneuker. Laten we maar denken dat de sfeer mede wordt bepaald door de ontspannen uitstraling van trainers als Ronald Koeman en Ruud Gullit.

De meeste sportjournalisten zijn goede vrienden van elkaar, kijken samen naar de wedstrijd, praten voor, tijdens en na de wedstrijd over de wedstrijd en komen dan al gauw tot een eensluidend oordeel. Les 1 voor een student aan de school voor journalistiek: kijk nooit samen met collegae naar een wedstrijd. Dat vertroebelt je mening, voor het geval je die hebt.

Ajax zou zich voor het eerst in de geschiedenis thuis hebben aangepast aan Feyenoord. Klopt, ik keek ook raar op dat Ajax in de Arena zonder linksbuiten speelde. Maar na tien minuten zoeken van Ajax en de roep in mijn omgeving om een linksbuiten heerste Ajax als in de beste traditie. Bijna niets zag ik terug van het Feyenoord dat dankzij Gullit zo leuk was gaan voetballen. Het kwam nogal armoedig over zoals Feyenoord zich in de eerste helft verweerde tegenover een Ajax dat zoekende is naar zijn vorm. Lag dat aan Feyenoord of aan de tactische omzettingen van Ajax? Het één is een logisch gevolg van het ander.

Ajax had voor rust met 2-0 moeten leiden, maar ging rusten met 1-1 omdat Dirk Kuyt uit het niets een schitterend doelpunt maakte en omdat Ajax voor rust al Steven Pienaar en Nigel de Jong wegens blessures moest vervangen en eigenlijk ook Rafaël van der Vaart had moeten wisselen. De invallers Wesley Sneijder en Johnny Heitinga toonden aan dat hun vormverlies nog niet voorbij is. Ook na rust had Ajax de betere kansen, zagen we bij vlagen een leuke en vooral spannende wedstrijd en zaten de sportjournalisten zich zo mogelijk nog meer te vervelen dan voor rust. En nu moet het grootste deel van hen na die zware Ajax-Feyenoord deze week ook nog naar Barcelona voor de interland Nederland-Andorra.