AKO Literatuurprijs 2012

Nu weet ik niet of er op de AKO Literatuurprijs net zo gegokt wordt als op de Nobelprijs, maar de AKO lijkt een stuk overzichtelijker. Zes nominaties, waarbij er duidelijkere frontrunners zijn (al was het alleen omdat juryvoorzitter Jozias van Aartsen zich bij de bekendmaking van de shortlist liet ontvallen niet zo van het werk van Grunberg te houden).

Vanavond wordt de winnaar bekend, live in Nieuwsuur. In tegenstelling tot de Libris Literatuurprijs, die nog al eens naar de grootste outsider gaat (de afgelopen jaren naar Sleur is een roofdier van D. Hooijer, Kleine dagen van Bernard Dewulf en De maagd Marino van Yves Petry), beloont de AKO vaak het ‘Grootste’ boek van het jaar, Congo, of Het Schervengericht, Over de liefde. Toen vorig jaar de outsider wel won, Marente de Moor met De Hollandse Maagd, vielen de auteur en uitgever van megabestseller Bonita Avenue zo ongeveer van hun stoel. En met hen alle critici.

De enige echte prijzentijger van de shortlist van dit jaar is Arnon Grunberg, de enige éminence grise is Mensje van Keulen. Stephan Enters Grip kon de meeste lof van de recensenten verwachten. De Groene besprak alle genomineerde boeken. U kunt hier de stukken nalezen en uw gokje wagen.

Mensje van Keulen

Peter Terrin

Arnon Grunberg

Elvis Peeters

Stephan Enter

Anton Valens