Gelegenheidscolumnist Peter Mueller van NRC Handelsblad was maandag op pagina 13 boos op columnist Wilfried de Jong, die zich op pagina 15 van geen kwaad bewust was en lieflijk mijmerde over de sprintfamilie Bos.

De Amerikaan Mueller is in Turijn als coach van de Noorse schaatsploeg. Acht jaar geleden was hij in Nagano coach van Marianne Timmer. Later werd hij haar echtgenoot. Dat huwelijk was tot mislukken gedoemd. Over de scheiding heeft Timmer nooit iets gezegd, althans niet in het openbaar. Dat siert haar, Mueller mag haar dankbaar zijn.

Eind vorig jaar, toevallig in de aanloop naar de Spelen, verscheen een biografie van Mueller. En ja hoor, Timmer en ook Erben Wennemars zijn niet zo leuk als wij denken, suggereert Mueller aan de hand van een paar zeer subjectieve voorbeelden. Timmer en Wennemars reageerden niet op de soms zeer persoonlijke ontboezemingen, maar werden er natuurlijk wel mee geconfronteerd. Het was even terug te zien in hun schaatsen. En juist in die periode, december vorig jaar, reden de door Mueller getrainde Noren supertijden.

Zou het dan toch de coach zijn? Nee dus. Timmer en Wennemars namen afgelopen weekeinde in Turijn ultieme wraak op Mueller. Ze wonnen goud en brons. De Noorse schaatsers van Mueller hebben tot nu toe alleen de grote mond van hun coach. Timmer en Wennemars zijn bijzondere talenten en je moet wel een heel slechte coach zijn als je die diamanten niet op de juiste manier en het juiste moment slijpt.

Mueller zal best een goede coach zijn, maar het zijn echt de rijders die bepalen hoe goed de coach is en niet andersom. Waarschijnlijk geïnspireerd door de passages in het boek over Wennemars en Timmer noemde Wilfried de Jong Peter Mueller in het avondprogramma van Mart Smeets een hork. Mueller is zo bezig met zijn Noorse rijders dat hij in Turijn op zijn kamer in het olympisch dorp toevallig langs Nederland 2 zapte en midden in het gesprek met Wilfried de Jong viel. En hij is zo gefocust op zijn rijders dat hij zijn halve column wijdt aan de man die hem een hork noemt. Hij eindigt zijn column met «Good for her, die gouden medaille. Het is zoals ik in mijn boek zeg: Timmer is a nice lady and I wish her all the best.»

Ik hoop dat Marianne Timmer bij het lezen van de column een kotszak naast zich heeft staan. Mueller is a nice boy and I wish him all the best, maar ten opzichte van Timmer is hij een loser.