Rome – Het zou een afschuwelijk weekend worden in Italië, waarin de protesten tegen de verplichte ‘Green Pass’ op het werk (de QR-code) van Rome tot Milaan en de haven van Triëst het hele land plat zouden leggen. De No-Vaxxers zouden zich vermengen met de hardcore fascistische beukploegen, wat vooral in Rome tot de verschrikkelijkste taferelen zou leiden. Ook omdat in Rome, net als in Triëst, tegelijkertijd de ballotagerondes voor de burgemeestersverkiezingen werden gehouden. Alle ordediensten (waarvan Italië er heel veel heeft) waren in de hoogste staat van paraatheid, het leger stond in de startblokken.

Er is zowat niets gebeurd. Behalve een stormloop op de apotheken voor betaalde testen, want vanaf maandag 18 oktober krijg je in Italië alleen nog toegang tot je werk met een QR-code waarin óf een vers negatief testresultaat staat vermeld, óf de twee vaccins waar veel Italianen zich tegen bleven verzetten. Geen QR-code betekent geen werk, en opschorting van het salaris. Een draconische maatregel die in geen enkel ander land is genomen en die in Italië heeft geleid tot het recordaantal van bijna achthonderdduizend downloads in één weekend. Want niemand ging uiteindelijk de finale strijd aan, behalve de gepensioneerden die het zich kunnen permitteren.

De triomf van de zwijgende premier Mario Draghi is totaal: 46 miljoen Italianen hebben nu de eerste dosis van het vaccin gehad, 44 miljoen zijn volledig gevaccineerd, wat neerkomt op 85 procent van de bevolking. Bij 90 procent van de bevolking is de dekking compleet. Geen geluid van triomf, geen enkel commentaar van de uitgestreken Draghi. Het plan voor de eerste 25 miljard die het Europese corona-steunfonds aan Italië zal uitkeren is maandag ingediend bij de Commissie in Brussel, de overige 166 miljard euro die Italië nog zal krijgen, volgen. Het spoorboekje van Draghi loopt nergens vertraging op. Met een uitgestreken gezicht incasseert hij de successen, er hoeft geen vlag te worden uitgehangen, als de resultaten er maar zijn.

Er zijn veel Italianen die de kamelenkaravaan van Draghi morrend becommentariëren, maar voordat ze met de ogen hebben geknipperd, is er alweer een nieuw besluit genomen waar niemand iets van wist. Of het de goede of de foute besluiten zijn zal de toekomst uitwijzen. De Italianen zijn een volk dat je misschien alleen op deze manier kunt besturen, in diepe stilte en zonder applaus.