In enkele zinderende wedstrijden in de kampioenenliga van het Europese voetbal werd afgelopen week een ontwikkeling bevestigd die al eerder was aangekondigd door enkele scherpzinnige trainers en commentatoren. Zij verklaarden dat het Nederlandse voetbal de voorsprong was kwijtgeraakt die het genoot in de jaren negentig.

Toen stond het balbezit-boven-alles, het liefst op de helft van de tegenstander, voor attractief en succesvol voetbal. Nu is dat eeuwig rondspelen van de bal verouderd.

Topploegen uit Italië, Engeland en Spanje zijn in staat sneller, doelgerichter en explosiever te spelen, met voortdurend risico van balverlies, met constante pressie op de tegenstanders, met opkomende backs en hard ingespeelde passes. Vandaag de dag is niet het oervervelende, verdedigende voetbal uit de jaren tachtig steen des aanstoots voor de voetballiefhebber, maar juist het spelen op balbezit, met eindeloze tikjes breed en terug. Het is saai in vergelijking met het noeste en woeste pressievoetbal van clubs als Manchester United, Valencia en AC Milan.

De bevestiging van het succes van dit nieuwe speltype werd afgelopen week niet door deze clubs geleverd, maar door de Europese subtop die het nieuwe pressievoetbal tot nog uitzinniger hoogtes wist te brengen.

In verbluffend attractieve wedstrijden won Deportivo met een onwaarschijnlijke uitslag van Milaan, versloeg Monaco de rijke club Real Madrid en wist Chelsea stadgenoot Arsenal uit het toernooi te kieperen.

Extra pijnlijk was de zouteloze pot die PSV een dag na deze onaardse verrichtingen speelde. Tegen Newcastle United werd het thuis 1-1 in een wedstrijd waarin PSV volgens de eigen coach had «gedomineerd», en waarin sprake was geweest, opnieuw volgens de coach, van een «verzorgde opbouw» en zelfs «verzorgd aanvalsspel». In werkelijkheid mocht PSV de bal rondspelen zoveel het wilde en zolang de ploeg maar niet gevaarlijk werd.

De man die bij PSV enkele jaren terug als tactisch onbenul afscheid nam, Newcastle-coach Bobby Robson, wist maar al te goed dat je Nederlandse ploegen (en het publiek!) in slaap kunt krijgen door ze aan de bal te laten. Die gaat een tikkie terug, een tikkie breed, en heel soms, als het echt niet anders kan, naar voren. In vergelijking met de avonden daarvoor, toen iedere bal naar voren ging, was de wedstrijd te slaapverwekkend om ooit nog aandacht te krijgen.

Maar de blindheid van trainer Hiddink is interessant. Ziet hij nog wel wat er gebeurt in het hedendaagse voetbal? Vond hij echt dat PSV een goede wedstrijd had gespeeld, zoals hij beweerde? Wat zit hier achter? Wellicht is hij te conventioneel om de jongste ontwikkeling in het voetbal op waarde te schatten. Of überhaupt te zien. Laat staan dat hij die op zijn spelers weet over te brengen.

De Nederlandse voetbalfan kan alleen maar bidden dat Dick Advocaat wél ziet met welke wapens Real Madrid, Arsenal en AC Milan uit de Champions League zijn geschopt.