Roy Paci, trompettist, componist en arrangeur, is afkomstig uit Sicilië. Op zijn nieuwe album Tuttaposto zijn de invloeden van de traditionele cultuur van het Zuid-Italiaanse eiland duidelijk te herkennen.

Paci heeft een groot aantal muzikale projecten op zijn naam staan. Zo speelde hij in 2000 op het Holland Festival met de Nederlandse punkpioniers van The Ex in het bigbandproject The Ex Orchestra en heeft hij veel bekendheid gekregen door zijn samenwerking met de populaire latin-folk-artiest Manu Chao. Paci ontmoette deze charismatische muzikant en antiglobalist in 1999 en nam met hem diens tweede plaat Próxima estación… esperanza op.

Nu is er Tuttapposto (Italiaans voor: alles is oké). Zoals de titel enigszins doet vermoeden is dit een plaat die vol staat met zomerse klanken en is de muziek een krachtige mix van traditionele folk, ska, soul, funk, reggae, jazz en swing. De strak in het (krijtstreep)pak gestoken Paci, die ook wel de «padrino» van de Italiaanse muziek wordt genoemd, en zijn band Aretuska zorgen met hun warmbloedige muziek voor het ultieme vakantiegevoel. Door de vrolijke melodieën en aanstekelijke blaaspartijen van nummers als Moanin, Sicilia Bedda en Etnasherpa, waan je je al gauw op een Siciliaans terras, genietend van een fles rode Mascalese.

Soms neemt de band wat gas terug met iets rustiger reggaesongs als E troppo tardi en Rasta Siempre, waarbij de blazerssectie gepast ingetogen speelt. De jazzachtergrond van Roy Paci komt het duidelijkst naar voren in de zes minuten durende tongue-in-cheeck-tearjerker My Beautycase.

Dat Paci zijn Siciliaanse afkomst trots met zich meedraagt, onderstreept hij nog eens met bewerkingen van de traditionele eilandnummers Ciuri Ciuri en Teresa, non sparare. Tuttapposto is een toegankelijke en afwisselende plaat, waarvan de sfeer zich het best laat omschrijven door de titel van het aanstekelijke nummer La vita è bella — het leven is mooi.