Die cyclus illustreerde je leraar altijd aan de Grieken en de Romeinen.
Ook leerde je de Verfettungstheorie van Toynbee: alles raakt op een gegeven moment verzadigd. In verband hiermee werd vaak de Gouden Eeuw in Nederland genoemd, of Louis IV in Frankrijk.
Omdat je moeilijk analyserend vooruit kunt kijken (‘Analúúse geht immer über wat gebeurd is’, zei mijn leraar Duits, zodat ik het altijd onthouden heb), kijk je wel eens terug en je denkt: wat is de opkomst, bloei en ondergang in mijn eigen leven? Waar ben ik ‘vervet’? (Een mooi lelijk woord.)
En dan blijkt dat alles mislukt is wat je vroeger voor ogen stond.
En verder?
Van communist werd je sociaal-democraat en wat zie je nu?
GroenLinks in Amsterdam bestaat voor tachtig procent uit bewoners uit Amsterdam Oud-Zuid, met een dubbel inkomen en een schitterend huis waarop een dikke hypotheek ligt. Ze stemmen GroenLinks om hun geweten te sussen, maar morgen worden ze lid van de NSB als het moet.
GroenLinks is in de bloei van haar bestaan.
De PvdA is alles behalve sociaal-democratisch. De PvdA'ers zijn saai (Kok), corrupt (Alders, Ter Beek), kinderachtig (Peper) en ze willen niets liever dan carrière maken en kiezersbedrog plegen Van Zuilen, Wallage). Zoals mijn geëngageerde dochter van bijna zeventien over de PvdA praat, zo sprak ik op die leeftijd over de VVD.
De PvdA is duidelijk met haar ondergang bezig.
En dan de VVD. Ik schaam me dood als ik moet constateren dat - nota bene - de VVD in Amsterdam het dichtst bij de kiezer staat en de macht het nauwgezetst controleert.
Ik wil dat dat niet waar is!
Zoals ik ook niet wil dat de Linkse Pers in verval raakt en ik de politieke redactie van De Telegraaf soms beter vind dan die van de Volkskrant.
En nieuwe politieke partijen? Ik hou niet van Leefbaar Nederland, vooral niet als Nederland financieel-economisch een van de beste landen ter wereld is, en als ergens de naam ‘Jan Nagel’ aan verbonden is, dan moet je uitkijken, je broekzakken dichtnaaien, een extra slot op je deur doen en een vluchtplan klaar hebben liggen.
Goedbeschouwd is alles ondergang.
Je krijgt hier alleen met de koekepan op je kop als je ‘onethisch’ bent.
Ze willen bisschop E. voor het gerecht slepen, omdat hij homo’s beledigd zou hebben. Alsof katholieken dat niet al tweeduizend jaar doen! Ik heb liever dat die ouwelkauwers homo’s beledigen dan dat ze niet meer mogen zeggen wat ze willen. Wie neemt nu wie serieus?
En wat we ook erg vinden is als we nu ontdekken dat de overleden Molukse strijder Joop Manusama tot 1940 in Indië lid was van de NSB. Laat mij u vertellen dat iedereen die in Indië een blank huidje had driehonderd jaar lang zo fout was als maar kon - het feit dat Manusama een kleurtje had en lid kon zijn van de NSB zegt iets over de NSB in Indië. Ik zal het u nog schokkender vertellen: wist u dat er zelfs joden in Indië waren die lid waren van de Indische NSB? En weet u waarom die joden daar lid van waren?
Om dezelfde reden als Manusama: omdat ze hielden van Nederland en de Koningin.
Zo schlemielig lag het.
Was de Indische NSB dan niet antisemitisch?
Waarschijnlijk wel. Maar er waren slechts een paar joden in Indië. (Wat weten we eigenlijk van Indië en de oorlog?) Alles is ondergang.
Topmanagers hebben optieregelingen zodat ze in een paar maanden tijd miljonair kunnen worden. Het is absurd, maar waarom moet ik er tegen zijn?
Er zijn geen normen en waarden meer waaraan je je kunt vasthouden; er is geen religie meer die ons bindt.
De VPRO gaat programma’s over godsdienst uitzenden, hoor ik in Met het oog op morgen. Er is al een theologe voor ingeschakeld.
Terug bij af. Opkomst, bloei en verval.
Alles is ondergang.