Hoe verleid je jongeren tot lezen? Hoe neem je ze mee in de wereld van cultuur, geschiedenis en wetenschap? Hoe prikkel je hun nieuwsgierigheid? Hoe kun je ze (nog) verrassen? En hoe kom je tegemoet aan hun onstuitbare zapdrift? Geef ze DUF: ‘onafhankelijk, gedurfd’, dik, kleurrijk, informatief, inspirerend, spannend, gek, hip en oorspronkelijk. Een boek en tijdschrift ineen waarin elke pagina uitnodigend anders is vormgegeven en daarmee onlangs een nominatie verdiende in de categorie grafisch ontwerp van de Nederlandse Designprijzen.
DUF nodigt, als een tijdschrift, uit om steeds opnieuw opgepakt en ingekeken te worden. Maar DUF ervaar je ook als een boek dat je koestert en bewaart. Vandaar dat grafisch ontwerper Suzanne Hertogs, initiatiefnemer, ontwerper en uitgever van DUF, een nieuw woord voor haar unieke concept bedacht: ‘boektijdschrift’.

De inhoud is al even onweerstaanbaar, vanaf het originele voorwoord van de van Villa Achterwerk bekende Eefje Wentelteefje-strip van Jeroen de Leijer, tot de slotpagina met daarop een op Gustave Verbeek geïnspireerde omkeerillustratie van Suzanne Hertogs. Deze wordt omlijst met citaten van Gandhi – ‘leef alsof het je laatste dag is, leer alsof je onsterfelijk bent’ – en een Ghanees volk – ‘hij die alles weet, weet niets’. Daartussen vind je columns, mooie uitgebalanceerde fotoreportages in kleur en zwart-wit, korte verhalen, ‘anti-verveel pagina’s voor als de verveling toeslaat’ (met tips als ‘stalk ’n hond’ en ‘laat je aanrijden door een stofzuiger’), een door Hariët van Reek geïllustreerde, talige kleurenplattegrond der liefde met ‘wijlanden’, ‘vrijlanden’, ‘onbetrouwbare wateren’ en ‘hete golfstromen’, een sms-sprookje, een door havo-leerlingen gemaakte bijlage en ‘duffe-zooi’-pagina’s met korte (taal)grapjes, gedichtjes en ‘nutteloze edoch leuke’ wetenswaardigheden over zaken als ‘weapons of mass distraction’ (borsten) en ‘de Gamma bezoeken’ (masturberen).

Maar er is meer dan seks en verliefdheid. Heldere, soms grappige stukken geven informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over de vrouwonvriendelijke geschiedenis van de beha. Over machtige historische jongelingen als Benedictus IX (12 jaar), de jongste paus ooit, en ‘De Zonnekoning: een partypuber die zijn volk liet barsten’. Over de symboliek van Jeroen Bosch’ De tuin der lusten (1505), uitgelegd aan de hand van een grote afbeelding van het meesterwerk. Over wetenschappelijk onderbouwde toekomsttheorieën over Mars. Over de evolutietheorie. En over optische illusies (met paginagrote voorbeelden, uitleg over de afkomst van het woord ‘illusie’ en het verhaal over de Griekse kunstschilders Parrhasios en Zeuxis die streden om wie het menselijke oog het best kon bedriegen).

DUF is alles behalve duf. Vandaar de naam, die aansluit bij de omgekeerde betekenis die jongeren tegenwoordig aan woorden geven. Het meest echter sluit DUF aan bij de behoefte van jongeren aan ‘multitasking’, oftewel alles tegelijkertijd willen doen. Kijken, lezen en luisteren. Suzanne Hertogs, redacteuren Petra Boers en Nicole Ros en alle jonge talenten die hebben bijgedragen aan DUF tonen definitief aan dat ‘multi’ in vormgeving en inhoud mogelijk is zonder aan kwaliteit in te boeten.