Brussel – Montesquieu zei het al: ‘Het zijn de verschillende behoeftes in de verschillende klimaten, die verschillende levenswijzen hebben gevormd.’ Kortom: noorderlingen zijn actief, zuiderlingen lui. Vanwege de zon, of het gebrek daaraan. En nu zeggen ze het in België ook. Vlaams-nationalisten storen zich mateloos aan die werkschuwe Walen en hun ‘hangmatsocialisme’, aldus het Vlaams Belang. De werkloosheid in Wallonië en Brussel is bijna twee keer zo hoog als die in Vlaanderen. Wallonië stemt al generaties lang links, Vlaanderen rechts. Maar aan het klimaatverschil kan het niet liggen. Het regent in Charleroi net zo veel als in Antwerpen. Jawel, antwoordt dan de historisch onderlegde nationalist, maar het blijven Romeinen. En wij zijn Germanen. Lees Tacitus er maar op na, de oude Romeinse geschiedschrijver die de zeden van de Germanen beschreef en daarmee impliciet kritiek leverde op die van zijn eigen volk. De Germanen zijn koen, kuis en eerlijk; de Romeinen decadent en corrupt.
Zie je wel, zeggen ook andere Noord-Europese populisten, zeker sinds bekend werd dat Griekenland de boel belazerde. En dat ook Spanje, Italië en Portugal boven hun stand leefden. Ze zijn niet te vertrouwen, die knoflooketers. Ze nemen daar lunchpauzes van een uur of twee, gaan op hun vijftigste met pensioen en krijgen niet alleen een dertiende maar ook nog eens een veertiende maand. Zij zitten daar de hele dag backgammon te spelen en wij moeten dat betalen? Het moet niet gekker worden. Zelfs de Europese Commissie zegt het. Met een feilloos gevoel voor timing kwam het kort geleden met de resultaten van een onderzoek naar onze sportgewoontes. En ja hoor: meer dan zeventig procent van de Zweden en Finnen sport minstens één keer per week; van de Grieken, Bulgaren en Italianen is dat drie procent. (België en Nederland zitten met respectievelijk vijftig en 56 procent boven het Europese gemiddelde van veertig procent.)
Had Montesquieu dan toch gelijk? Worden mensen luier naarmate de zon vaker schijnt? Een enge gedachte, juist omdat het zo aannemelijk klinkt. Werkt u deze dagen net zo hard als op een regenachtige dinsdag in november? Misschien. Misschien ook niet. Hoe het ook zij, voordat we overhaaste conclusies trekken moeten we er maar eens serieus onderzoek naar doen. Maar nu nog even niet. Nu is het te heet.