Het Belgische trio Dans Dans speelde al op de meest uiteenlopende plekken voor een (internationaal) divers publiek. Ik zag ze onder meer op het kolossale North Sea Jazz Festival, maar ook in ‘het instituut voor avant-gardistische recreatie’, WORM in Rotterdam. Typisch is dat zeker: we weten niet waar of hoe Dans Dans te plaatsen. Hun vierde album in vier jaar heet Sand (een anagram) en laat op verschillende manieren de rijpende collectieve kracht horen.Waar Dans Dans voornamelijk begon met het interpreteren van bestaande nummers (van onder anderen Sun Ra, Sonny Rollins, Ornette Coleman en Nick Drake), zijn op de nieuwste plaat acht van de negen stukken van eigen hand. En toch voelt het alsof je de verse stukken al eens hoorde.

Sand klinkt warmer en voller dan voorheen, waarvoor producer Koen Gisen bedankt mag worden. Het zijn niet enkel de lagere tonen van bas, drums en gitaar die gemakkelijk vervloeien en voelen als een berenvacht, je hoort ook hoe de opnameruimte wordt doorgrond: een historische, eeuwenoude plek, midden in het fijne Gent. We horen herkenbare elementen als de dromerige atmosfeer, de melancholie en de ondergrondse spanning waarvan je weet dat het elk moment ontploffen kan. Het eerste nummer TV Dreams is de gewenste binnenkomer. Na wat elektronische vervreemding slurpt gitarist Bert Dockx je mee in een typisch verbeeldingrijke melodie die vervlochten is met onheilspellende drum- en bastonen. Als de ritmesectie langzaam het volume en de power opschroeft, brengt Dockx zijn heldere en tegelijk rafelige sound (hoe krijgt hij het voor elkaar) als geen ander in slow motion tot exploderen.

De weelderigheid gaat verder. Enkele mooie ballads als Remnant of a Dream en Thieves staan naast zowaar fijne grooves als in Cargo die eer doen aan de bandnaam en dankzij repeterende vormen een Afrikaans karakter hebben. Ook Vluchtheuvel heeft dat dansbare element en mag als een van de hoogtepunten worden gezien op deze plaat mede dankzij een virtuoos solerende Dockx.

Moeilijk te plaatsen bands krijgen vaak nauwelijks voet aan de grond, omdat programmeurs ze niet (denken te) verkopen. Helemaal als er geen zang bij betrokken is. Dans Dans is zo’n eigenzinnige band, maar toert gelukkig volop. Klasse en beroerende muziek zijn voor iedereen.


Dans Dans speelt in december regelmatig in België, maar ook in Nederland: 9/12 Eindhoven (AxesJazz), 10/12 Bergen op Zoom (Gebouw T), 18/12 Utrecht (Ekko), 20/12 Nijmegen (Merleyn) en 21/12 Amsterdam (Bitterzoet)

Beeld: Dans Dans (Philippe Werkers)