Vier spelers die bij Ajax internationaal zijn doorgebroken, de Zuid-Afrikaan Steven Pienaar, de Tunesiër Hatem Trabelsi, de Braziliaan Maxwell en onze eigen Nigel de Jong uit Amsterdam-West, hebben aangegeven dat ze hun contract niet willen verlengen. Johan Cruijff is heel duidelijk met spelers die aan het einde van het seizoen transfervrij, dus gratis, de deur uit lopen. En tegen jonge spelers uit de eigen opleiding is hij nog genadelozer. Als het aan Cruijff ligt, speelt de pas 21-jarige eigen kweek Nigel de Jong helemaal geen wedstrijd meer en Pienaar, Maxwell en Trabelsi alleen in het uiterste geval.

Dat de drie buitenlanders na vijf seizoenen Ajax willen verlaten om in het buitenland multi miljonair te kunnen worden, is te begrijpen. Maar dat De Jong weg wil bij Ajax is verrassend en eigenlijk niet te begrijpen. De Jong is een heel goede, maar niet bijzonder goede speler, hij is geen Robin van Persie, Arjen Robben of Rafael van der Vaart. Hij is Landzaat, Sneijder, Boateng, zeg maar De Jong. Hij kan op zijn jonge leeftijd onmogelijk zijn uitgekeken op de club waar hij zijn hele jeugd heeft doorgebracht. De Jong had het over gebrek aan waardering en zaken uit het verleden. Zaken uit het verleden bieden juist geen garantie voor de toekomst.

Het zou zomaar kunnen dat de zaakwaarnemer is uitgekeken op Ajax. De zaakwaarnemer is Rodger Linse, ook zaakwaarnemer van Ruud van Nistelrooy en dus een graag geziene gast bij Manchester United. Het zou zomaar kunnen dat al die factoren ervoor zorgen dat Nigel de Jong is uitgekeken op Ajax en weg wil.

Daarom is Cruijff zo mee dogenloos, hij kent de voetbal wereld. De Jong is voor Manches ter United om twee redenen een koopje. Slaagt hij, dan heeft Manchester gratis een speler waar ze normaal toch zeker vijf miljoen euro voor hadden moeten betalen. Slaagt hij niet, dan verkopen ze hem voor genoemde vijf miljoen euro. Dat Ajax dat geld misloopt, zit Cruijff dwars. Hij vindt dat Nigel de Jong, als hij toch weg wilde, vorig jaar verkocht had moeten worden, dan waren speler en club er beter van geworden.

Meteen nadat De Jong zijn vertrek bekend had gemaakt, werd hij gepasseerd voor de wedstrijd tegen Arsenal. En ook afgelopen zondag tegen Vitesse zat hij op de bank. Het lijkt er dus op dat Blind de lijn-Cruijff volgt en waar mogelijk de spelers opstelt die er volgend jaar ook zijn. Hij noemt dat tactische redenen en dat zijn het ook. Heeft het publiek dan geen recht op het sterkste elftal? Natuurlijk, redeneert Cruijff, maar dan manipuleer je de zaak zo dat die spelers die weg willen niet bij de eerste elf horen, want «we leiden niet op voor Arsenal of Manchester, dat doen ze zelf maar».

Als iedereen bij Ajax fit is, wacht Nigel de Jong een zwaar laatste half jaar bij Ajax. Want als hij weinig of niet speelt, verliest hij ook zijn plek in de selectie van het Nederlands elftal. Als hij verstandig is, tekent hij alsnog voor twee of drie jaar bij, tenzij hij al rond is met een Engelse club. Ook bij Ajax kun je tegenwoordig op 21-jarige leeftijd miljonair worden. En over twee jaar is hij volgens mij pas 23.