Wij zijn Amerika: Libby Seger, Atlanta, Georgia.

‘Als rechts zich bewapent, doen wij dat ook’

‘Deze tijd maakt snel volwassen. Misschien is dat een lichtpuntje in die stomme pandemie. Het is me duidelijk geworden dat de overheid er niet is voor mij en mijn generatie; we worden aan ons lot overgelaten. Universiteiten geven meer om geld dan om goed onderwijs. En echt vrije pers bestaat in Amerika ook niet meer. Grote mediabedrijven zijn in handen van adverteerders en een doorgeefluik van de overheid. Diezelfde media vragen me blind af te gaan op een overheid die ik niet vertrouw. We zijn dus op onszelf aangewezen.

Het is frustrerend om jong te zijn; er is een politiek en maatschappelijk systeem opgetuigd waar mijn generatie de dupe van is en het is zo groot dat het voelt alsof we weinig kunnen veranderen. Ik wilde Bernie. Alle jonge mensen wilden Bernie; hij gaf ons het vertrouwen dat we wél iets kunnen veranderen. De overheid, bedrijven, media, instituties, zij doen het tegenovergestelde. Ze willen ons de hoop ontnemen. Ze willen ons laten denken dat we niets kunnen veranderen.

Biden en Harris zijn een aanfluiting, een belediging voor jonge mensen. Zij staan voor behoud, niet voor verandering. Maar ja, alles is beter dan Trump. Ook al geloof ik niet in de Democraten, ik wil in elk geval kunnen zeggen dat ik heb gevochten tegen een autoritair regime. Niet alleen voor mezelf maar vooral voor mensen met minder privileges. Mensen die minder geluk hebben in het leven dan ik. Dus demonstreer ik, verzet ik me, organiseer ik anderen en ja, ik stem. Al voelt die stem verdomd machteloos.

Ik vrees dat Trump gaat winnen – waarschijnlijk steelt hij de verkiezingen. Maar een overwinning voor Trump betekent een burgeroorlog. Je krijgt rellen zoals je ze niet eerder hebt gezien. Het verzet is allang begonnen. Nu zie je vooral nog mensen op straat die demonstreren voor Black Lives Matter. Maar als Trump wint, gaat iedereen de straat op die boos is, maakt niet uit waarover. Mensen zijn zich aan het bewapenen, ook jonge mensen, ook linkse mensen. Als rechts zich bewapent, doen wij dat ook. We kunnen maar beter voorbereid zijn.

Ik geloof niet dat er veel verandert als er een andere president komt. We leven nog steeds in een corrupt en kapitalistisch politiek systeem. Toch zal ik er alles aan doen om te voorkomen dat Trump aan de macht blijft. Niets doen is gewoon geen optie.’