Los Angeles – Met maar liefst 46 miljoen geserveerde kalkoenen op Thanksgiving en een recordbedrag van 3,7 miljard dollar aan onlineaankopen op Black Friday, zijn de feestdagen in Amerika officieel begonnen. Het zijn hoogtijdagen voor onlinewinkels en webreus Amazon heeft een traditie aan de kerstbomen, copieuze maaltijden en feestverlichting toegevoegd: de ‘Amazon camperforce’.

‘Werk hard! Heb plezier! Maak geschiedenis!’ belooft de wervingswebsite voor camperforce – seizoensarbeid voor Amerikanen die in een kampeerbus wonen. Hoewel de marketing eerder doet denken aan gebronsde tieners op zomerkamp richt Amazon zich op gepensioneerden. ‘Deze generatie weet wat werken betekent: ze zijn er altijd en zeuren nooit’, zegt een woordvoerder van het bedrijf in een online-wervingsseminar.

Met de introductie van deze wervingsstrategie loste Amazon in 2008 de jaarlijkse puzzel voor het vinden van seizoenskrachten op. Tegelijkertijd slaat het bedrijf effectief munt uit de steeds groter wordende groep Amerikanen die noodgedwongen de woonlasten terugbrengt tot een campertje, kampeerspullen en benzine. Gepensioneerden zijn in deze statistiek ruim vertegenwoordigd.

Het Economic Policy Institute berekende dat in 2016 ruim negen miljoen gepensioneerden tot de beroepsbevolking behoorden; zo’n zestig procent meer dan in 2006. Een trend die de komende jaren naar verwachting doorzet.

Deze pensionado’s maken dagen van twaalf uur in de magazijnen met repetitief en lichamelijk zwaar werk (‘je bent onderdeel van een enthousiaste gemeenschap met verantwoordelijkheden op het gebied van onder andere opslag, ontvangen en verzenden’). Tegenover een veertigurige werkweek staat een vergoeding van duizend dollar, mogelijk met een bonus. Kamperen is gratis.

Van alle beloftes lijkt één er voor alle tijdelijke krachten te gelden: ‘Ik heb vrienden voor het leven gemaakt’, vertelt Chris. Zijn baan en huis verloor hij in de crisis. Sindsdien is hij onderdeel van de mobiele brigade in Texas. Dit jaar zit een gecompliceerde beenbreuk hem in de weg. Zijn spaargeld helpt hem de winter door, de verschillende websites voor camperarbeiders beloven werk vanaf februari. Na Kerst ziet hij zijn vrienden weer op Rubber Tramp Rendezvous, de jaarlijkse samenkomst na het hoogseizoen van arbeidskrachten op wielen in Arizona. ‘Ik heb alles achter moeten laten, maar ik heb er een gemeenschap voor teruggekregen.’

Terwijl Chris de moed erin houdt, schrijft nomadenlegende en oprichter van cheaprvliving.com Bob Wells op zijn website: ‘Ooit werd je beloond als je alles volgens het boekje deed. Als je nu alles goed doet, eindig je waarschijnlijk arm, alleen en dakloos.’