Organisator 350.org, de mondiale milieuorganisatie die geleid wordt door de bekende Amerikaanse activist Bill McKibben, organiseerde protesten voor het beursgebouw op Wall Street, ‘de buik van het Beest’ zoals een van de demonstranten het omschreef.

De geplande acties waren voor de Environmental Policy Alliance, een door energiebedrijven gefinancierd pr-initiatief, verontrustend genoeg om in de aanloop naar Divestment Day vooraf het filmpje Breaking Up with Fossil Fuels Is Hard to Do te verspreiden. In die ietwat infantiele cartoon maakt een jongen genaamd Joe het op Valentijnsdag uit met Fossiele Brandstoffen, wat onmogelijk blijkt omdat hij niet zonder haar kan. 350.org reageerde met de niet minder infantiele cartoon Breaking Up with Fossil Fuels Is Easy.

Een honderdtal mensen zou uiteindelijk de New Yorkse vorst trotseren, waarvan het merendeel van middelbare leeftijd was of ouder. De betogers hielden oranje kruizen in de lucht, waarop leuzen stonden geschreven als ‘The planet is too big to fail’, ‘Love your mother’ en ‘More future, less capitalism’. Zeven kleumende agenten omringden de groep.

De 61-jarige Mary Nell Hawk vermoedde dat de opkomst zo gering was doordat ‘de zaak waartegen we demonstreren zo abstract is’. Zelf was ze aanwezig omdat ze net ontdekt had dat er geen pensioenfonds bestaat dat niet in fossiele brandstoffen investeert. ‘Ik pleit voor een brandstofvrij fonds.’ Haar aanwezigheid was niet vergeefs, bezwoer ze. ‘Er lopen altijd zoveel mensen op Wall Street. Zij zien ons en vragen zich af wat we hier doen.’

Een van de luidste betogers was de 43-jarige Malik Yusef, lid van de Hip Hop Caucus, een door hiphopmuzikanten opgerichte organisatie die jonge kleurlingen wil betrekken bij het politieke proces, onder meer op het gebied van klimaatbeleid. ‘We moeten ons realiseren dat we op dit moment bezig zijn de aarde te vernietigen en dat we actie moeten ondernemen. We gaan ten onder aan onze luiheid.’ Naast Yusef zetten enkele betogers een nieuwe leuze in. ‘Wall Street, kies een kant: divest now!’ De hiphopper viel hen bij.