‘Iedereen heeft het recht een wapen te dragen, maar niemand heeft het recht om zich als een klootzak te gedragen. Ik ben tegen abortus, maar ik vind ook dat die keuze van een vrouw tussen haar en God is. En je behandelt anderen zoals je zelf behandeld wil worden. Zo stem ik: onafhankelijk, op onderwerp en op kandidaat. Het leek me goed om Washington eens flink op te schudden; een keer iets anders, een zakenman. En Hillary vond ik verschrikkelijk, wat ze zei, zoals ze zich opstelde. Dus koos ik voor Trump in 2016. Mijn vergissing had niet groter kunnen zijn.

Ik ben geboren in Puerto Rico en heb mijn Amerikaanse Droom kunnen waarmaken. Ik heb twee kinderen, een groot huis, vier auto’s en een fantastische vrouw. Mijn grootouders – die in de negentig zijn – hebben na orkaan Maria twee maanden zonder gas en licht gezeten, aan hun lot overgelaten. Ik heb ze uiteindelijk zelf naar Florida gehaald. Trump had van alles kunnen doen om de situatie beter te maken maar hij zei dat de drieduizend doden – mijn mensen, mijn geboortegrond – dood waren door de schuld van de Democraten. Tot dat moment had ik het altijd voor hem opgenomen. Maar dit was de druppel. Vanaf dat moment werd het alleen maar erger.

Zijn aanpak van de pandemie, zijn uitspraken, de vijandigheid, zijn misbruik van de instituten, de belediging van militairen – het is genoeg, echt. Een president moet zich net als iedereen aan de wet houden en kan niet alles zeggen wat in hem opkomt. Het werd ook persoonlijk. “Ga terug naar je eigen land”, zeiden ze vroeger tegen mij als kind. Iedereen met een donkere huidskleur weet dat het racisme is in zijn puurste vorm. Onze president zegt dat tegen Congresleden. Hij zegt het daarmee ook tegen mij en tegen al die andere Amerikanen die niet wit zijn.

Ik ben niet alleen teleurgesteld in hem, ik ben teleurgesteld in de hypocrisie van de Republikeinen, in de leugens, de valse beschuldigingen. Ik ga ook niet meer naar de kerk, het zit vol met hypocrieten die zeggen het geloof te belijden en tegelijkertijd voor Trump stemmen. Dat kan ik niet rijmen. Ik heb liever een president die af en toe een uitglijder of een domme opmerking maakt dan een president die liegt en racistische uitspraken doet. Ik heb er vertrouwen in dat mensen hem zien voor wat hij is. Amerika is meer waard dan nog vier jaar Trump.’