Amerika & wij & Amerika

Sinds 1776, toen Nederland met een fameus saluutschot de Verenigde Staten van Amerika erkende, is het een stevige bondgenoot geweest. Omdat Amerika in zoveel opzichten dominant is, fungeert het voor ons als een spiegel. Met alle tegenstrijdigheden van dien.
Door de crisis van dit moment zijn de komende presidentsverkiezingen nog belangrijker dan ze al waren. De uitkomst is bepalend voor de toekomst. Die van Amerika, en die van ons.
Deze special beschrijft in het licht van die verkiezingen ‘het land waar de wereld begint’. Jaap van Ginneken beziet de binnenlandse problemen en vraagt zich af of het tijd is voor een nieuwe New Deal. Volgens Frans Verhagen is er veel wat wij van Amerika kunnen leren. Hoe de Amerikaanse president wordt verbeeld in de film, balancerend tussen daadkracht en lafheid, weet Gawie Keyser. Voormalig VN-ambassadeur Richard Holbrooke neemt het leiderschap van ‘de politieagent van de wereld’ onder de loep: hoe moet het verder na de crisis? Met Amerika en met de wereld? Want, zoals Aart Brouwer optekent uit de mond van Ronald Havenaar: ‘Er gaapt nog altijd een hemelsbrede kloof tussen ons idee van Amerika en de werkelijkheid.’